Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Minnen från en vidrig tid


Julen och trulen och strulen



Julen
Såhär dags brukade ”frun” börja gå upp
I nåt slags hysteri
Och oftast var vi hos henness föräldrar
Då gick det ändå på nåt sätt
MEN

Om vi var hemma hos mina föräldrar så stämde det inte
Det var liksom alltid ”fel”
Alltid fel
De hade en ”tradition” att alla skulle se på
När man hade stora öppningen

Och för henne var det en lag
Att alla öppnade samtidigt, var nästan som
Att svära i kyrkan eller att pissa på vardagsrumsgolvet
Men hon gjorde inget åt det…
Hon sa inget ens
Hon fräste åt mej bara, senare

Hon fräste mot allt som inte stämde
Men bara mot mej
Nu när man tänker efter
Hon fräste över att grynkakan inte hade saffran
Eller att sillen inte var heminlagd
Så hon kunde säga de traditionella orden
”silla var bra” för de sa hon alltid
Liksom den traditionella gurkan

För att inte tala om sylta som måste kommenteras
Och ”rödbettorna” de fanns en massa hela tiden
Som ”måste göras enligt traditionen”
”som det alltid varit”
Traditionerna var viktigare än nåt annat
Viktigare än jul, julbudskap, kärlek och
T o m äktenskap

För om man inte gjort exakt som hon förväntade
Så blev det inget ”julsex” heller
Då hjälpte inget
Min dumma fan, min arma idiot så många år
Som jag levde i detta helvete av en massa traditione
Som så skulle styra ”våra liv”
Ett sätt att ”bete sej” men utan ”beteende bok”
Jag njuter nu, jag har sovmorgon
Utan att nån gnäller

Jag slipper se hur hon yrar runt
Med sina hängiga djävla tanttuttar
Eller annat elände som en kvinna
Med ålderdomshäng alltför tidigt har
Men där ålderdomen är mer påtagande inombords ändå
”hon var för fan 60 när hon var 30”
Det var längesen nu

Men jag kan ännu bli irriterad i tanken
Och förbaskad glad, när jag tänker att jag slipper
Se och höra och försöka inruta mej i regler
Som har bestämts i forntiden
Gustav Wasa tyckte att man borde göra eget
Inlagd, gurka, sill, kalvsylta och rödbetor +
En massa annat

Fan ska man kanske inte säga på julafton
Men fan va skönt, nu är det nån annan stackare
Som råkar ut för detta elände
Men själv njuter jag högaktningsfullt
Av att slippa
Nästa år ska vi fira tillsammans ungar
Bara så ni vet, och vår gemensamma glädje ska vara
Att ”vi slipper traditioner” kanske kan man grilla korv på morgonen
OOO vilket djävla helgerån i den tradionen

Jag höjer dock mitt kaffe till skyn
”mmm så underbart att slippa traditioner”
Fy fan, den enda tradition som jag verkligen älskar
Är Kalle Anka




Fri vers (Fri form) av LassO
Läst 167 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2010-12-25 00:38



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

LassO
LassO