Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Fattig och rik

Fattig är den
som är barn i ett land
där skolgång
kan köpas för pengar

Fattig är kvinnan
som säljs som kropp
till främmande
människors sängar

Fattig är han
som saknar ett hem
och bor
i storstadens gränder

och den som är gammal
och sjuk och pank
och inte
har råd med tänder

Fattig är den
vars hälsa är svag
och läkarna
vill pensionera

men Försäkringskassan
säger är frisk
och säkert
kan orka mera

Fattigdom där
och fattigdom här
i välfärdens
paradisrike

där en gång i världen
en tanke fanns
att ständigt
hjälpa sin like

Fattigast den
som främst ser till sitt
och stänger sin port
för nöden

som väljer bort andra
för silver och guld
och skiter
i livet och döden

Kanske det kommer
en annan dag
när den rike
mist det han äger

när huset är borta
och hälsan i sin
i vardagens
flyktingläger

Kanske det blir
en annan tid
när han själv
får sälja sin dotter

en tid när
tombolans lyckohjul
gett niter
bland livets lotter

Fattig är den
som mist empatin
och aldrig
tänker på andra

och rikt är barnet
som saknar skor
men ler och
fortsätter vandra

Fattig är världen
där plånboken styr
och rik
där hjälpen är nära

och rikt är livet
i möten med folk
med hjärta,
heder och ära








Bunden vers av Peter Olausson VIP
Läst 296 gånger och applåderad av 7 personer
Publicerad 2011-01-23 15:20



Bookmark and Share


    ej medlem längre
Så rätt skaldat o tänkt! Bravo!
2011-06-18

  anits VIP
Mycket berörande och tänkvärda
rader
2011-01-24

    Yarissa
En mycket tänkvärd text!
tack...
2011-01-24

  Kim VIP
En eloge! Ett levande liv med öppet hjärta är mycket mer värt! Att hjälpa varann mkt värt, o den som inte gjort det kan knappast få något tillbaka... när han mister sitt hus.
2011-01-24

    ej medlem längre
Kanon!!!
2011-01-23
  > Nästa text
< Föregående

Peter Olausson
Peter Olausson VIP