Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 

Cecilia den Mildas bussresa

 

Cecilia har precis gått i pension. Cecilia är en mild person.
Hon har milda blå ögon, ett milt blygt leende, bär en mild olivgrön kjol med en ljusmild olivgrön stickad topp. Hela hennes framtoning utstrålar varm blygsamhet och så mildhet.
Cecilia har axlat sitt ansvar. Hon har burit sin familj, hon har överlevt sin man med glädje och sorg, frid över hans minne och hon har betackats med barnbarn. Allt på mildhetens slingriga stig.
Nu har hon gått i pension och hon är fri. Det är bara hon.

Hon tittar på sina sovrumsgardiner och bestämmer, idag ska det ske. Hon ska åka till Ikea och köpa nya sommargardiner och en gardinstång. Hon bor i en förort nära innerstaden, så hon får ta tunnelbanan och bussen. Cecilia tycker inte om larmet i trafiken, så hon stoppar hörlurarna i öronen och passar på att lyssna på musik under färden. Mobilen har hon i fickan och ljudet regleras milt med pekfingret.

På Ikea står hon och väljer mellan ett par milt duvblå gardiner och ett par vita. De duvblå håller den starka morgonsolen borta men de vita släpper in sommarens ljus. Hon tar de duvblå och en svart ny gardinstång och går mot busshållplatsen. Hon står där och väntar. Lyssnar på musiken som strålar in i hennes öron. Det är Paul Simon. Bussen kommer men Cecilia stiger inte på. Hon är till synes borta i sin musik. En ny buss kommer och den stiger Cecilia på men nästan sist. Hon krånglar sig in med sin blå plastpåse med duvblå gardiner och sin långa gardinstång.

Busschauffören startar bussen och börjar köra iväg. Cecilia som just betalat sätter gardinstången under armen och tittar runt i den fullsatta bussen, efter en sittplats. Bussen svänger åt höger och det gör Cecilias gardinstång också. Den drämmer till Chauffören över huvudet, som ett ninjasvärd och den flotta chaufförshatten flyger in i fönstret. Busschauffören bromsar och Cecilia åker bakåt och gardinstången spetsar bakhuvudet på busschauffören som en biljardkö, varav hans huvud och runda potatisnäsa, ramlar ner mot ratten och tutan tjuter ilsket. En passagerare drar Cecilia i armen och säger; "var försiktigt med gardinstången", medan den ilskna chauffören, upplåst som en röd ballong, är på väg att lyfta från stolen. Cecilia böjer sig fram och säger: "Jag hör inte, vad säger du? Jag hör så dåligt".  Gardinstången åker upp i näsan på chauffören.
”Vilken jävla tokig kärring”, säger en tatueradprydd yngling med nosring i läppen, till sin kvasthårsbeklädda flickvän. Cecilias gardinstång plockar nosringen som en gardinögla när hon går gången fram och väjer för en barnvagn. Ynglingen reser sig ilsket upp men en godmodig gammal man, lugnar honom. "Hon är ju gammal och hör dåligt". Några passagerare kastar sig upp och hon får sitta ner. Den ilskna chauffören ger upp och kör iväg. Det går ju inte att åtgärda ett galet fruntimmer som är lomhörd, med eller utan gardinstång, även fast hans huvud smärtar smärtfullt och uniformshatten är smutsig på skulten och hans ansikte liknar ett blomkålshuvud på övertid.

Väl hemma sätter Cecilia upp den svarta gardinstången och de duvblå gardinerna i sovrummet.
Nästa dag med en frukostsmörgås i handen, står hon i dörröppningen och tittar på dem och känner att det här är fel. Jag vill ha de vita och en vit gardinstång. Hon bestämmer sig för att åka till Ikea och byta och gör så.
När hon kommer till bussen, efter att ha bytt gardinerna, får busschauffören syn på henne, med en vit plastpåse med vita gardiner, milda ögon och en lång vit gardinstång. Han har fått nog. Han ringer polisen.
Polisen är snabbt på plats. De får historien redogjord för sig från en tvärilsken, rädd busschaufför. Polisen tar Cecilia i armen. Vi kör damen hem. Jag hör inte säger Cecilia. Polisen böjer sig fram och skriker henne i örat. Cecilia sitter förnöjt i en polispiket, med privatchaufför, med sin gardinstång ömt vilandes längs med bilens längd. Väl hemma tar hon och stänger av musiken, hänger upp de vita gardinerna, på den vita gardinstången och ler milt. Fint.

Vad skönt det är att bli pensionär, att vara gammal och fri. Äga sin tid och äga sig själv, tänker hon.
Hon minns den dagen i vintras då hon stressad på lunchtid, köpte vintergardinerna i köket, på Ikea, precis före jul och busschauffören ignorerade henne totalt, stängde dörrarna, framför näsan på henne, samt stänkte ner hennes nya olivgröna vinterkappa, med en kraftfull dusch av skitig snömodd.
Till Jul ska hon köpa nya gardiner till stora rummet. Hon har en oplockad gås med en spärrvakt i tunnelbanan och en dörrvakt på Berns.
Cecilia ler milt.
Prosa (Novell) av Berit Robin Lagerholm VIP
Läst 2405 gånger och applåderad av 60 personer
Utvald text
Publicerad 2011-03-07 16:23

Författaren Berit Robin Lagerholm gick bort 2013. Texterna finns kvar på poeter.se som ett minnesmärke på den avlidnes och/eller de anhörigas begäran.Bookmark and Share


    © Birgitta Wäppling VIP
Humoristiskt och levnadsvist lockar du till läsning.

Skriv gärna fler på detta tema. :) Cecilia den Milda har kanske fler järn i elden?
Applåder.

Jag hakar upp mig lite på ordet "tatueradprydd". Det känns konstruerat. Finns det ordet?
Kanske räcker att använda ordet "tatuerad"?
2011-08-11

  ßluie
Trivsam. Buskis. Välskriven. Någonstans räcker ändå inte poängen fram. Inte så att jag missade den, dock. Du behöver förbättra den här meningen: " Väl hemma tar hon och stänger hon av musiken". Tack.
2011-07-12

  Marja-Liisa Koski VIP
Nu är jag sugen på att veta vad Cecilia hittar på härnast?
Kram!
ML
2011-05-05

  Herr Funderare
Jag tycker du skriver väldigt bra och roligt.
Kommer du att ge ut en bok om henne?
2011-04-28

  Ninananonia VIP
Ha,ha,ha! ! Den är ju så bra! Jag vill läsa en bok av dig med denna karaktär :)
Applåder :)

Bokmärker!
2011-03-29

  aol
lyfter på hatten för din berättelse, vilken historia skrattade högt och länge,över milldacesilia
2011-03-21

  Nina V A
haha det är rätt, det gäller att sätta lite milda krokben. Man vill ruska om Cecilia lite till en början, hon verkar mer än übermild och levnadsblek så därför känns slutet hoppfullt och att det trots allt bor lite driv och full i fan i henne. Det behövs just. En berättelse som landar skön i mungipan.
2011-03-14

    ej medlem längre
Har vi inte en Cecilia den Milda inombords lite till mans? Åtminstone i tanken, hon kanske aldrig kommer loss, men ligger på lur...
2011-03-13

  stenen/ Yv Ericsson
denna tanten finns absolut överallt. vi har en Cecilia i Blackeberg som lurar folk att bära hem varor och leda runt henne överallt.
en kompis till mig ledde hem den lilla damen till vänner, som bodde ganska långt bort...
så härliga upprepningar och finurligt du berättar denna historia.
tack Berit!
2011-03-11

  Nina Nightwish VIP
Får mig att le och värmer om hjärtat..Tokiga tanter är härliga:)
2011-03-11

  Elaine.S VIP
Läser, ler, roas, förundras och återkommer:))
2011-03-11

  Carola Zettergren
:)Denna får mig att tänka på en underbar film med rowan attkinson, med en vän och mild mormor som dyker upp och mördar oroselement på löpande band.. Bland annat slår hon ihjäl grannens skällande hund mitt i natten, folk måste ju få sova, hon är ju bara mjuk och mild och omtänksam. Så kan det vara minsann!:)
2011-03-10

    ej medlem längre
Harrrlig läsning Berit. Känns som om man är i god molinsk mylla - och den levande kvinnan, Cecilia, har många rävar bakom örat, som får läsaren att skrattläsa gott.
2011-03-10

  evana
Härligt att få följa denna dam! Texten befriar och den underliggande humorn lyfter!
2011-03-10

  barbazooia_
Nog måtte väl du fått lite inspiration från dig själv...? :) Härligt som alltid, bebbe. Måste logga in här oftare, jag saknar dina texter ibland.
2011-03-10

  Anna*
Heeeelt underbar berättelse och denna milda dam har en glimt i ögat och en förmåga att charma som få! Applåderar
2011-03-10

  SagaArt VIP
Njutbar läsning.
2011-03-09

  Ulf Lagerholm
Denna Cecilia ja. Hon är nu inte blott pensionär, icke heller det vi lite nedlåtande brukar benämna "tant". Hon lyssnar ju på freestyle. Hon verkar inte heller vara långsint, utan mer utrustad med ett väldigt gott minne när det gäller begångna oförrätter. Dessutom begåvad med en betydande skådespelartalang. Jag ser Gösta Ekmans papphammarfigur framför mig när mina läsögon glider över partiet där den syndfulle busschauffören får den omilda behandling han förtjänar av gardinstången. Jag fattar helt enkelt tycke för denna litt udda dam. Jag tycker man på sätt och vis kan benämna henne revolutionär. En annorlunda gammal kvinna som inte finner sig i att bli behandlad som vore hon en andra klassens medborgare, enkom av den anledningen att hon inte längre är ung och "uppe i smöret", liksom icke längre tillräknelig. Ja så är det en sak till, en liten redovisad detalj som får mig att le;

"Mobilen har hon i fickan och ljudet regleras milt med pekfingret."

Pysslar man på sådant sätt med något djupt ner i fickans mörker, är man defacto just mild.


Nog lyfter jag min hatt för Cecilia.
2011-03-09

  Monika A Mirsch VIP
... den milda gardinstången ... skall kolla med min och dess adjektiv ... du inspirerar med dina ordtrollerier, jag måste bromsa in och ta en sväng till till ditt Ikea! SUPER!
2011-03-09

  Lena Renman
Åh du inspirerar mej :-) milt leende....
2011-03-08

    Yarissa VIP
Helt underbar!
2011-03-08

  Aisha VIP
:D

mer!...jag vill ha mer!!
2011-03-08

  Janne
Vilken underhållande
bra text, du känner in
dina ord här bra med
mycket bra inlevelse
2011-03-08

  Anya VIP
Humor och hämd skickligt berättat. Texten har ett bra flöde och jag läser med ett leende på läpparna.
2011-03-08

  Bodil Sandberg
((**Milda tid en sån liten luring till tant !!!**))

Så roligt och välskrivet och härligt berättat
som det bara kan bli!!!
helt underbart Berit!!!
2011-03-08

  Svartsilver VIP
vilken underbar novell, jag sitter med mitt morgon kaffe och bara njuter av Cecilia.
2011-03-08

  ULJO VIP
Vilken läsupplevelse du bjuder på, mycket bra.
2011-03-08

  Lindalou
Helt underbar text!!
2011-03-07

  walborg
Underbar litteratur!!!! Bara njuter!
2011-03-07

  lisa"puzzle"svensson
klart njutbar läsning
2011-03-07

  Marja-Liisa Koski VIP
Så bra! Jag ser det här som en njutbar pjäs!
Kram!
ML
2011-03-07

  La Magnólia
En helt underbar läsning ... Man njuter och ler .. och förvånas över ett oväntat slut ...
2011-03-07

    Maryanne
Åh, alldeles alldeles underbart:)
2011-03-07

  Eva Akinvall (emca~vargkvinnan) VIP
Det var då en rolig berättelse må jag säga..:)
2011-03-07

  Eva Langrath VIP
Berit, jag bara älskar dina damer som ger sig ut på äventyr, slutet är helt suveränt. Mina tankar snurrar runt kring att allt minnsan inte alltid är som det ser ut, så ler jag milt :)
2011-03-07

  Delilah Juno VIP
Underfundig fars med slapstick
2011-03-07

  Niclas Petersson
Hämnd är ett rätt som serveras kall... :p
Alldeles strålande bra. Vass humor.
Gillar. Mycket.
2011-03-07

  erkki VIP
Slutpoängen är ju underbar. Dessförinnan skrattar man bara. "Härligt, underbart, skönt, sålänge det pågår", som en stor föregångsman sjöng. Mera!
2011-03-07

  Linda CH VIP
En dramatisk, rolig men ändå lite tragiskt text!
2011-03-07

  PeterB
...eller så tutar man och kör allt vad tygeln håller innan de satt sig, så länge de inte har gardinstänger med sig.
Rolig och underhållande text.
Så även kommentar här under.
2011-03-07

  Stefan Viljehammar
Man skall vänta till pensionärerna har satt sig ner innan man kör.
2011-03-07

    Erik E Smith
Man åker med i denna text av ditt ljuvliga, lugna stillsamt milda humoristiska språk och din flyhänta penna och sitter så i slutändan och småmyser.
Hurra för tanter som är kreativa, tänker man fast man är allt annat än våldsbenägen i sin ideologi.
Som vanligt har du fångat mig och ånyo framvisat en nytt grepp och en ny sida, nämligen behärskningen av surrealistisk prosa.
Mycket trevlig läsning.
2011-03-07

  AgnesP
Underbar.
2011-03-07

  Max Poisé VIP
Haha..vilken underbar text som träffar mitt i prick. Den förmedlar det där lilla glöden och glädjen som ständigt finns men som vi oftast har så svårt att plocka fram.
En böljande text med många nyanser.
2011-03-07
  > Nästa text
< Föregående

Berit Robin Lagerholm
Berit Robin Lagerholm VIP