Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


Lyft blicken och se världen!<br>


Internationella kvinnodagen 8 mars.

 

Idag är det internationella kvinnodagen
en dag för kvinnor
och män
som arbetar för jämställdhet
och mot orättvisa villkor
mot våld mot kvinnor
mot könsdiskriminering och exploatering

och gud ska veta att det finns arbete att göra

Det handlar inte om kaffe på sängen 
eller ännu en köpmännens helg
Det handlar om manifestationer
påminnelser
om hur det fortfarande ser ut i samhället
i världen
av idag

Det handlar om solidaritet
Det handlar om att hämta kraft  
Det handlar om att mötas
Orättvisorna kan bara bestå så länge 
som vi sparkar undan benen på varandra

Så länge som könsstympning, kollektiva våldtäkter, tvångsäktenskap, hedersmord, trafficking, kommersiell exploatering av kvinnokroppen, orättvis lönesättning och diskriminering på arbetsmarknaden, en kvinnosyn som ser kvinnor som varor och inte som människor, kvinnomisshandel mord och våldtäkter i hemmen etc.. förekommer, finns det behov av en särskild dag att manifestera kvinnlig solidaritet - över gränserna - det är i det perspektivet vi ska se internationella kvinnodagen. 
Det är inte en dag för kvinnor mot män! Det är en dag för mänsklighet.
Massor av män känner avsky för våld och orättvisor och solidariserar sig med kvinnor i de frågorna. Massor av män lider av att oförskyllt identifieras med en sjuk mansroll. 

Det är inte heller en dag som i sig ändrar på missförhållandena. Så naiv är nog ingen att den tror det. Men det är en dag för att visa solidaritet.

 




Fri vers av Måna N. Berger
Läst 3156 gånger och applåderad av 9 personer
Publicerad 2011-03-08 11:25



Bookmark and Share


  Berit Robin Lagerholm VIP
En mycket bra text. Tack för den.
Dagen behövs i internationellt solidariskt perspektiv.
2011-03-08

  Eva Langrath VIP
Tack för en bra och välformulerad text som jag helt instämmer i.
2011-03-08

    ej medlem längre
Rätt så, och - viktigast av allt - som du skriver:
"Det är inte en dag för kvinnor mot män!"
2011-03-08

  yoakimu
Bra! Viktiga ord som många borde läsa och ta till sig.
2011-03-08

  walborg
Tack för en riktigt bra text idag!
2011-03-08
  > Nästa text
< Föregående

Måna N. Berger
Måna N. Berger