Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Nu är det tisdag morgon

Köket är blommigt
och mulligt som Rubens modeller
och lika lystet
på klasarna av svarta och gröna druvor
som väller ut ur lådorna och ugnsöppningarna
och kråmar sig
och väter varandras läppar
i de första strålarna av sol
som når genom dammfönstren

Det är en vanlig dag
när livet rör på sig
bakom de vita luckorna
och bankar hårt
så att kopparna skallrar
och kastrullerna
ber om största möjliga tystnad

Stolarna står där
nakna som Kamprad skapade dem
och blinkar sömnigt mot spisen
där kaffet slår sig i slang
med tepåsarna
och allt är tisdagsmorgon


Så ser helheten ut
när det tassar i trappan
och de som bär svans
tar sig ner och bort till bordet
för att orena perstorpsmahognyn
och när strax därefter
hon kommer
med rodret i sina händer
och jagar bort
de öppet urinerande männen
ner i källaren
och låser dörren
för att äntligen kunna vara
med sig själv
och höra efter hur läget är
denna tisdagsmorgon mitt i livet

Morgonrocken på svaj
strumpan som blivit änka
sedan maken dött innerst i byrån
och krympt till en dammråtta

Håret rött idag
för att fira
att det blir müsli
till frukost


Nu är det alltså tisdag
och tidningen hoppar uppför trappan därute
och viskar hemliga kärleksord
för att få komma in
och sedan, när detta beviljats,
större ord om det som händer
i andra kök
där barnen har sina födelseplatser
och de gamla dör
i skafferierna

Hon tar de ihophäftade bladen av papper
i sina händer
hon för nyheterna mot kroppen
för att slippa frysa
nu när våren står stilla
tjudrad av männen därnere i källarmörkret
och termometern har fått feber
och just därför
inte orkar över nollstrecket

Familjesidornas bröllopsfoton värmer
mer än kaffet

Ledaren växer i hennes händer
och Khaddafi står där rak och redo för anfall
och hon får lov att lämna politiken i fred
och släppa alla falloidas texter
för att slippa spilla på duken som hon nyss lagt på
efter det nödvändiga skurandet
av bordsytan


Nu är det tisdag
och morgonrockens glipor vidgas
och hon ser vasen med tulpanerna sakta vandra mot vasken
och trasmattan diskret röra sig färg för färg
för att nå fönstersolen

Allt är som det skall vara

och snart kommer dagens första giraffer
för att smeka hennes anklar
alldeles rena




Fri vers av Peter Olausson VIP
Läst 258 gånger och applåderad av 8 personer
Publicerad 2011-03-15 10:04



Bookmark and Share


    balalaika
briljant!
2011-03-16

  Susie Blomqvist Simu (poetry in motion)
Fint beskrivet. =) Väldigt bra. =)
2011-03-16

  Lena Själsöga Keijser
värme
morgon
morgonyra rumsterar i denna helt underbara bild
hör tassar
förs in i rummelsångers steg
morgonrockar har detta utseende så där varmgoda

tisdag är en vacker marsdag... jominsann
2011-03-15

    ADI Nehlin
vilken härlig text..en underbar beskriving
2011-03-15
  > Nästa text
< Föregående

Peter Olausson
Peter Olausson VIP