" />
Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

nyöversättning 2011 (i tidigare översättningar kallad "En Förlorad Värld" från originalet Paradise Lost 1667) Illustrationer av Gustave Dore




Förlorat Paradis: Inledning till Milton's Paradise Lost, Bok 5 (1667)

***

BOK 5
ARGUMENTET (Synopsis)


Morgonen nalkades, Eva återger för Adam sin bekymrande dröm; han tycker ej om den, tröstar henne ändock: De framskrider till sina dagliga värv: Deras Morgon Hymn vid Dörren till sin Boning. Gud för att rendera Människan ursäktlig sänder Rafael för att förmana honom om åtlydnad, om hans fria tillstånd, om hans fiende näravid; vem denne är, och varför hans fiende, och vadän övrigt må vara Adam till gagn att veta. Rafael nedstiger i Paradiset, hans uppenbarelse beskriv'n, hans ankomst sk'njd av Adam från långt i fjärran sittandes vid dörren till sin Boning; han går ut för att möta honom, medbringar honom till sin hydda, bjuder honom så på de mest utsökta frukter uti Paradiset som insamlats utav Eva; deras samtalande vid Bordet: Rafael framför sitt meddelande, påminner Adam om hans tillstånd och hans fiende; återger vid Adams önskan vem denne fiende är, och hur han kom att bli detta, med början i hans första revolt i Himmelen, och tilldragelsen därom; hur han drog med sig sina Legioner till de Norra delarna, och där sporrade dem att göra uppror med honom, bevekande alla utom den ensamme Abdiel en Seraf, vilken medelst Argument avråder och motsätter sig honom, överger honom sedan. 

***

John Milton 1667

LPWJ svensk version 22/03/11


Förlorat Paradis: Bok I - V (J.Milton)




Övriga genrer (Översättning) av L Patrik W Johansson VIP
Läst 735 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2011-03-22 07:32



Bookmark and Share


  L Patrik W Johansson VIP
http://en.wikipedia.org/wiki/Abdiel

Be well,
LPWJ

2011-03-22
  > Nästa text
< Föregående

L Patrik W Johansson
L Patrik W Johansson VIP