Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
En dikt av Ingemar Andersson Katrineholm april-oktober 2011


Vandring i granskog

Jag smyger genom en granskog
omgiven av virtuell surroundkänsla
föga mer förankrad i verkligheten
än barndomens Konsum-åtta
som symbol för kitschens oändlighet.

Mina ögon gråter elektriska blixtar
utan att bli röda
Kanske har autoimmunsystemet kollapsat
hos min själs inbyggda kamera
eller också har min lekamen stärkts
av behandling med arkitektonisk akupunktur.

Jag möter en brittisk ornitolog
på jakt efter tvåbenta ”birds”
som varken kan fångas med håv
eller översättas till fåglar på svenska.

Jag tvärnitar i skuggan av ett ljushuvud
bestulen på sin bleknade gloria
i månskenet på jungfrunatten.
Jag somnar till slut
som en gökunge i lodjurets famn
men vaknar med växtvärk
i en ofullbordad plantering...




Fri vers (Fri form) av Ingemar Andersson Katrineholm
Läst 342 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2011-04-17 20:52



Bookmark and Share


  Arne Ugglemosse
vissa formuleringar och stämningar gillar jag här, som "kitschens oändlighet" (en oändlighet av kitsch eller bara en "kitschig" oändlighet?) och hur granskogskänslan (symbolen för det naturliga) blir Dolby-virtuell. Har själv känt en verfremdungskänsla i den svenska naturen många gånger.

Ibland blir vissa formuleringar lite väl putslustiga för mig, och jag undrar varför de måste vara där, annat än som påminnelser om språkets ambivalens (t.ex. "i skuggan av ett ljushuvud"). Men det är en smakfråga antar jag. Jag är ingen certifierad kritiker, läser inte ens särskilt mycket poesi faktiskt.
2013-05-22
  > Nästa text
< Föregående

Ingemar Andersson Katrineholm
Ingemar Andersson Katrineholm