Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Som lärare i gymnasieskolan får man sitta och vakta många nationella prov. Då får man tid över till att sysselsätta sig med diktande... Nr. 2 är tidigare publicerad som "Tentamenstider"


Nationella prov

I

Vi hoppas nu att ingen blir besviken
om svaret inte verkar uppenbart
när proven tas ifrån dig alltför snart
i svenskan, engelskan, matematiken...

För överallt förutom gymnastiken
ser proven ut såhär när allt är klart
(men där skall testas styrka, spänst och fart
i enlighet med skolpedagogiken).

För med ett tydligt formulerat prov
som bland eleverna kan få respekt
vill skolan testa att ni målen når

och ifrån nationella får man ej uppskov
om alla proven genomförs korrekt
så ni får göra dem så gott det går.


II

Det är april och träden står i lövning
när livet borde leka och va lätt
och leendet på läpparna va brett,
men icke så, för det är dags för prövning

om färdigheter kommit av den övning
som skulle lärt er skilja fel från rätt;
om ni har klarat av det på rätt sätt
och minnet inte fått lokalbedövning.

Den förmiddagen tycks mig allt för lång
i dålig luft och skolsal alltför trång
för att ni skall prestera där ert bästa

och när väl provdagen har tagit slut
och ni i vårsolen får ge er ut
så är det dags att plugga inför nästa.




Bunden vers (Sonett) av David Unger
Läst 368 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2011-05-18 13:27



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

David Unger
David Unger