Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Miina Äkkijyrkkä...en idol


hur man slaktar en konstnär



hon är runt 60
den goda Miina
Äkkijyrkkä
och hon lever
för kor

levande och såna
hon bygger i plåt
ja allt material

hon förde i flera år
en kamp mot huvudstaden
om att få älska sina kor
på en enslig gård utanför
avgaserna

en flock livs levande finska kor
av rasen Kyyttö

hon har höjt stammen från 50
till 500

hon har hunsats fram över landet
sen hon blev förälskad

-Vad är det, frågar hon.
-Att man tittar för mycket på kor ?
-Är tillsammans med dem för mycket ?

-Hur ska en konstnär förklara
roten till sitt skapande ?

hon får aldrig ro
jagas från ort till ort

-Man kallar inte kor eldiga,
det är bara hästar som får vara,
kor skall vara lugna, äta,
producera avföring, sova
och ge mjölk
men Kyyttö
är en temperamentsfull ras

-Ett sånt här litet folk
borde se styrkan i
att individer fritt och starkt
får verka självständigt
och det gäller
inte bara konstnärer

orsaken till alla vräkningar
är klandervärt beteende




Fri vers av Gunnar Hilén VIP
Läst 266 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2011-05-21 11:50



Bookmark and Share


  Mats Henricson
Intressant kvinna, har aldrig hört talas om henne....
2011-05-21

  Minkki VIP
Tack, Gunnar! Hon är väl värd att lyftas fram, sorgligt att se hennes glada kostatyer demonteras (på ofog) - en bra metafor, förresten, bilen, vår heliga ko är materialet till statyerna.
2011-05-21
  > Nästa text
< Föregående

Gunnar Hilén
Gunnar Hilén VIP