" />
Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Ernst Josephson är mest känd för att ha målat tavlan "Näcken" men som så många andra gjorde han betydligt mer; gay har här sin riktiga ordbetydelse som synonym till cheerful: lustig och glad




Black Roses (E. Josephson)

~*~

Tell me, why are you so sad today,
You, always so cheerful and gay?
And I am not more sad today
Than when I seemed to you cheerful and gay;
'Cause sorrow has it's nightblack roses

Within my heart there grows a rosewood tree
That never wants to leave me be
And upon it's stems there are big thorns,
And it always causes me pain and woe;
'Cause sorrow has it's nightblack roses

But roses grows into a whole treasure of gems,
Some white as death, and some bloodred
They grow and grow. I think I perish,
In my hearttree's roots it twitches and beats;
'Cause sorrow has it's nightblack roses

Ernst Josephson 1899 (musik: Jean Sibelius)

L Patrik WJ english version 09 Juli 2011

 

"Svarta rosor"
Ernst Josephson (1851-1906)

Säg hvarför är du så ledsen i dag,
Du, som alltid är så lustig och glad?
Och inte är jag mera ledsen i dag
Än när jag tyckes dig lustig och glad;
Ty sorgen har nattsvarta rosor.

I mitt hjerta der växer ett rosendeträd
Som aldrig nånsin vill lemna mig fred.
Och på stjelkarne sitter det tagg vid tagg,
Och det vållar mig ständigt sveda och agg;
Ty sorgen har nattsvarta rosor.

Men af rosor blir det en hel klenod,
Än hvita som döden, än röda som blod.
Det växer och växer. Jag tror jag förgår,
I hjertträdets rötter det rycker och slår;
Ty sorgen har nattsvarta rosor.
 

 

video:

Jussi Björling (1911-1960) - Svarta Rosor (från Anniversary 2010)




Övriga genrer (Översättning) av L Patrik W Johansson VIP
Läst 1169 gånger och applåderad av 5 personer
Publicerad 2011-07-09 10:27



Bookmark and Share


  Mona Drugge
Så härligt fin.
2011-07-11

  Marja-Liisa Koski VIP
Tack för den här också Patrik!
ML
2011-07-09

  Bibbi VIP
Helt underbar.
2011-07-09

  L Patrik W Johansson VIP
sv.wikipedia.org/wiki/Ernst_Josephson

Be well,
LPWJ
2011-07-09
  > Nästa text
< Föregående

L Patrik W Johansson
L Patrik W Johansson VIP