" />
Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

nyöversättning 2011 (i tidigare översättningar kallad "En Förlorad Värld" från originalet Paradise Lost 1667) Illustrationer av Gustave Dore




Förlorat Paradis: BOK V:XXXI (J.Milton)

~*~

Och alla Haven, från ett enda sfäriskt
Utsträckande uti Longitud; efter att ha passer't
Dessa gränser slutligen uti Nord [755]
Så kom de, och Satan till sitt Kungasäte
Högt uppå en Kulle, vida utskinande, såsom ett Berg
Uppr'st uppå ett Berg, med Pyramider och Torn
Från Diamantgruvorna uth'ggna, och Klippor utav Guld,
Palatset för den store Lucifer, (så kallades [760]
Denna Struktur uti människors folkmun
Dialektalt återgivet) vilket ej långt därefter, han
Påverkat all jämställdhet med Gud,
Som en imitation utav det Berget varpå
Messias tillkännag'vs inför Him'lens ögon, [765]
Kongregationens Berg där kallad's;
Ty ditåt saml'de han hela sitt Fälttåg,
Föregivande att hans bud var ett rådslag
Om det storstilade mottagandet av deras Konung,
Dit ock att komma, och medelst förtalandets Konst [770]
Av förfalskad sanning sålunda deras öron greppade.

Troner, Herravälden, Prinsdömen, Förmågor, Krafter,
Om dessa magnifika Titlar ännu förbliva
Icke blott titulära, då gen' ett Dekret
En annan nu haver för sig själv upptag't [775]
All Makten, och oss andra förskuggat under namnet

 

John Milton 1667

LPWJ svensk version 26/08/11

 

Förlorat Paradis: Bok I - V (J.Milton)




Övriga genrer (Översättning) av L Patrik W Johansson VIP
Läst 425 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2011-08-26 05:54



Bookmark and Share


  L Patrik W Johansson VIP
efter att ha sökt efter europeisk släkt på nätet mellan 300 till 1600 och svensk ner till 1600

känns de här nästan nutida

Be well,
LPWJ
2011-08-26

    ej medlem längre
Tack för att du ger oss tillgång till dessa gamla fina texter.
2011-08-26

  Bibbi VIP
Ännu en gång tack att Du tar Dig tid och kraft att översätta detta så förnämligt!
2011-08-26

  L Patrik W Johansson VIP
Jag minns jag skrev en text om Armageddon som 17-åring
men lite bättre ordförråd i den här

Be well,
LPWJ
2011-08-26

  Ninananonia VIP
En stark text....

skickligt en konst du behärskar

att översätta texter som denna..
2011-08-26
  > Nästa text
< Föregående

L Patrik W Johansson
L Patrik W Johansson VIP