Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Allvarsmannen inför visdomsorden – en notis


Med risk för att ”skita i det blå skåpet” -

I min ungdom klingade Hjalmar Söderbergs rader så sanna:

”Man vill bli älskad,
i brist därpå beundrad,
i brist därpå fruktad,
i brist därpå avskydd och föraktad.
Man vill inge människorna någon slags känsla,
själen ryser inför tomrummet
och vill kontakt till vad pris som helst.”

Nu klingar hälften falskt i mina öron.

Man vill vara gillad, uppskattad!
Det är det första. Det är nummer ett.
Inte älskad. Det är min åsikt.

Så menade även psykologiska geniet och pionjären William James.
(http://en.wikipedia.org/wiki/William_james)

Har dock glömt bort referensen för den som blir intresserad att läsa om det hela. Skall göra lite research.

Vi får se vad framtida psykologisk forskning har att bidra i ämnet...

Någon annan som har en åsikt?




Övriga genrer av retep
Läst 335 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2011-10-17 14:16



Bookmark and Share


  lodjuret/seglare VIP
Finns där ingen whisky
kan man dricka tomatjuice
finns där ingen bloody mary
kanske där ändå finns en mary
2011-10-24

  Gisela Nordell
Ja jag har en annan åsikt.
Raderna kommer från boken Doktor Glas
lika sanna då som nu
Jag tror man villl bli älskad
men av någon man själv älskar
inte bara älskad av alla,
men det är nöjligt att det är det dikten menar
att bli älskad av alla
eller fruktad eller i avsaknad därav
avskydd och förraktad.
Men jag funderar ibland på de där raderna med
och finner det intressant att du tar upp det. Ska just läsav"den allvarsamma leken"av samma författare för att finna ut mer hur han tänker...
2011-10-19
  > Nästa text
< Föregående

retep