Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

nyöversättning 2011 (i tidigare översättningar kallad "Det Förlorade Paradiset" från originalet Paradise Lost 1667) Illustrationer av Gustave Dore http://sv.wikipedia.org/wiki/Det_f%C3%B6rlorade_paradiset




Förlorat Paradis: BOK VI:IV (J.Milton)

~*~

Sina namn av eder; sålunda ovan mången landsträcka
Uti Him'len de marscher'de, och mången vidsträckt Provins
Tiofaldig i längd mot denna jordterräng: så till sist
Fjärran i Horisonten mot Norr där synt's
Från bryn till bryn en eldröd Region, utsträckt [80]
Uti bataljlik aspekt, och vid närmare åsyn
Full utav uppr'sta oräkneliga strålsken
Från rigida Spjut, och Hjälmars myll'r, och Sköldar
Varierande, medelst skrytsamt Motiv skildrade,
Dessa skaror utav Satans Styrkor hastade på [85]
Medelst våldsam skyndsamhet; ty de emotsåg
Att själva samma dag genom strid, eller överraskning
Övervinna Guds Berg, och att uppå hans Tron
Sätta den avundsamme av hans Ställning, den stolte
Aspirerande, men deras tankar vis'de sig utan sans och gagn [90]
Redan halvvägs fram: fastän det oss tycktes märkligt
Allra först, att Ängel skulle med Ängel krigha,
Och uti häftiga härskaror mötas, vilkas sedvana äro att mötas
Så ofta uti Festivaler utav frid och kärlek
I Samstämmighet, såsom söner till en enda stor Herre [95]
Lovsjungande den Evige Fadern: men de överröstande
Stridsropen begynte nu, och de hetsande ljuden
Av angreppet ändade snart varje mildare tanke.
Högt i dess mitt upphöjd såsom en Gud
Apostaten i sin Solblanka Triumfvagn sutto  [100]

 

John Milton 1667

LPWJ svensk version 29-30 Okt 2011

Förlorat Paradis: Bok VI (J.Milton)

 

 




Övriga genrer (Översättning) av L Patrik W Johansson VIP
Läst 633 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2011-10-30 04:57



Bookmark and Share


  Bibbi VIP
Tack för att Du fortsätter att ge näring till min själ och ande!
2011-11-02
  > Nästa text
< Föregående

L Patrik W Johansson
L Patrik W Johansson VIP