Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Min morfar


Morfar var född 1900
Det var därför lätt att räkna
Han dog 1977 men innan oktober då han fyllde
Så…han vart 76

Men han sa alltid att ”om nazisterna kommer så tar dom mej först”
Han sa det med stolthet har mamma berättat
Han tog avstånd till nazismen
Och eftersom han retade dom så var han
”Lovligt byte” säkert för dessa dårar

Hans barnförlamade ben var 9 cm kortare än det andra
Och om man hade ett sånt lyte så var man ”idiot”
Sa Nazisterna… men han vägrade ”bli skomakare”
Alla med lyte skulle bli skomakare sa man då
Men han vägrade, han reste sej som för att gå

Man han blev, finsnickare och radioamatör
Samt en massa annat, för elverket i Hudiksvall
Kom alltid och hämtade honom när de inte kunde
Lösa sina problem…
Men som sagt, för nazisterna var han n idiot
För han haltade och hade tjock sula

Men han var alltså inte 39 fyllda när kriget började
Kan man lätt räkna ut, i sin blomning av livet
Och han insåg att snart var hans dagar räknade
Om Hitlers hantlangare skulle komma…
Men han slapp

Och han kändes som en hjälte när man insåg vad han gjort
Och gjorde, då han drev med nazister, rådmän och präster
Ibland var det både och, typ
Men han tyckte att de var viktigare att visa vad han tyckte
Han var en av, de hjältar som fanns i landet, på den tiden…

Han var min morfar och jag är stolt över honom
”han var ett geni” sa en av de anställda på elverket
när det vart tal om det
Tiden var att det kostade på, även utan direkt krig
Säga sin mening och om rätt och riktigt




Fri vers (Fri form) av LassO
Läst 135 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2011-12-12 09:32



Bookmark and Share


  Karin Häggberg
Cool morfar!!
2011-12-12
  > Nästa text
< Föregående

LassO
LassO