Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Lite grann om seendet

 

seendet 
är inte lokaliserat till ögonen
de är linser som släpper in ljus
seendet sitter i hjärnan

men dessutom
i magen
fingertopparna
huden
i din livserfarenhet
minnet
och kärleken - den som öppnat för ljuset
- också de blinda ser Den Andre  

framför allt ser du vad som ligger inom
din horisont
bortanför den kan under ske
du ser dem inte
du upprepar: finns inte syns inte finns inte
och du ser det du kan ta på
men du skulle inte se gud gå förbi

seendet är seriekopplat
i separata kretsar
det gör det lätt för gravida att se gravidmagar
på alla de möter
tungt för sörjande
att se sorg och död överallt

ett vidgat seende
kommer att väcka en sångcykel inom dig
utifrån ett ord i en dikt 
och att frammana mytologisk mångfald i ditt inre 
när du får se en bild av en ko 
ordlöst förenar det människa med människa
i ett gemensamt arv

det seende som inte är av kropp
begränsas inte av horisonten
ändå
mänsklighet ditt signum








Fri vers av Måna N. Berger
Läst 1806 gånger och applåderad av 8 personer
Publicerad 2011-12-16 11:50



Bookmark and Share


  Larz Gustafsson VIP
Jesus talade om blinda ledare, och menade då inte blinda i fysisk bemärkelse.
2011-12-16

  Carola Zettergren
Jepp- Att bara se- ganska skapligt bra; Det är stort!
2011-12-16

  Arja Söderfeldt
Så sant!
2011-12-16

    ej medlem längre
Tack, Måna!
Den påminnelsen satt fint
2011-12-16
  > Nästa text
< Föregående

Måna N. Berger
Måna N. Berger