Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Världen ändras värden förändras

(Ett kulturlager är i arkeologi ett fyndförande, kulturavsatt, eller kulturpåverkat strata. Med strata avses här 'jordlager' och 'jordmånshorisonter', där de förra utgör depositionella, och de senare postdepositionella bildningar. I Sverige har begreppet främst diskuterats inom den historiska arkeologin som oftare måste hantera komplexa stratigrafier.)



Det bildas sällan, kultulager, numer, i alla fall inte på offentliga platser, jordmånen har avsatts i århundraden i kultur lager. Det finns inte längre, man kan hoppas att de finns kultur, i alla fall

Kultur lager försvann med gatstenen, rund som fyrkantig, men alltid hård… man lade över de gamla kultur lagren och världen, värden eller marken, slutade, att byggas på, att växa, att resa sej. Man kommer inte i framtida gatutgrävningar att finna vare sej ur eller handskar, de fann man inte förr heller så ofta men, då var det värden som inte kunde avvaras som gjorde det. Förr hade man inte råd att tappa sitt ur, idag kostar dej digitalt endast nån krona, du får ett gratis när du besöker en monter på en mässa eller om du köper en annons. Och det gör alltså inget ekonomiskt om du tappar bort det, eller du slänger det för även om du handlar på Clas Ohlsson så är ändå batteriet dyrare, än en ny klocka av samma billighets eller reklammodell…

Så de ”kultur lager” som skulle kunna bli idag, blir inte, de eldas upp, eller hamnar bland fömultnade andra varor. Så den kultur vi bär kan inte grävas ut, man kanske kan se den på gamla filmer eller sparade TV program, vi kan idag se Oscar II på film från Stockholmsutställningen från för 100 år sedan, stultande gå fram och tänk, på den tiden gav folk av sina fattiga slantar, till den nyheten som film var… för att få se kungen

Idag så visar man fejkade sexfotografier på densamma för att se nån skandal, istället, så inte bara ”kulturen” i marken, har försämrats…
DE utgrävningar som göres idag,,, är av helt annat slag, och oftast digitala om än fatala, i sin banala enfaldighet. En monark som sätter på en ”dam av folket” så har alltid skett men ingen talade om det, förr, idag så står det om att kungen ”löpt” på löpet, sen om det är sant, verkar vara mindre viktigt…

Det är visst ”kulturlager” det med på sitt sätt… men vilken kultur och vad kommer att komma och ev frodas, av detta?




Fri vers (Fri form) av LassO
Läst 140 gånger
Publicerad 2011-12-18 21:22



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

LassO
LassO