Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Ett skogshygge - natur och onatur


Sjön bär bleknande bly
och det dryper och fryser
bland snår och sly

Skogsmaskiner
har varit här -
man sargat fröträdsbarken,
ärrat hårdhänt marken

Duvhöken rundar och spanar
när haren syns fly
längs hyggets kant
bland ris och sly -
och dyker sen brant

Knappast hörbart
är harens skri -
sen är allt förbi

Vintersol bleknar
i nedan
genom tallarnas raka galler,

lyser förstrött

och strålarna faller
där allt tycks förött

över allt som är risigt,
isigt och blött




Bunden vers (Rim) av Jan Widströmer VIP
Läst 622 gånger och applåderad av 16 personer
Utvald text
Publicerad 2011-12-27 11:12



Bookmark and Share


  lodjuret/seglare VIP
En naturskildring med smak för det osentimentala tycker jag nog, i sådan natur vill människan sällan vistas om den ej är röjd för plog.
Texten förtjänar sina trenne rosor av di röda.
2012-01-15

  Birgitta Jacobsson
Som skogsarbetardotter kan jag känna in din dikt väl. Gillar inte spåren efter maskinerna! Fint skildrat!
2012-01-14

    ej medlem längre
Du beskriver skönhet och det mindre sköna på ett proffsigt och poetiskt sätt med bra rimflätning. De avklippta stroferna i slutet av texten upplever jag som ett sätt att poängtera "onaturen". Mycket mycket bra!!!
2011-12-28

  Delilah Juno VIP
Så makalöst bra formulerat! Både väsentligt och vackert innehåll!
2011-12-28

  Elwania
onaturen står där i all sitt elände och visar naturens skändade
ansikte. Ibland kan vår arrogans avspeglar sig så tydligt
i kalhygget.

Och som vanligt när det gäller dina naturdikter
så får du en applåd av mig
2011-12-27

  Catharina Edin VIP
Får en att längta ut i skogen - fint rimmat.
2011-12-27

  Michaela Dutius
En dikt jag tycker om - som beskriver så bra, med smärtsam tydlighet, det jag inte tycker om.
2011-12-27

  Kristina Wallbing
Ja, precis så kan det tyvärr vara i skogen ibland.

"man sargat fröträdsbarken,
ärrat hårdhänt marken"

det är verkligen "onatur"... sår i skogen är bland det värsta som finns. Du beskriver det SÅ bra.
2011-12-27
  > Nästa text
< Föregående

Jan Widströmer
Jan Widströmer VIP