Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Lärare som märktes som var lärare



Innan Beatles så kunde man inte det, sa han… våran musiklärare var mer en ”sociallärare” han lärde oss inte bara om musik, han lärde oss om människor, om utveckling och om, saker som händer. OM utveckling kort och gott vår bästa lärare om utveckling för oss, och för livet.

Och han sa att, ”innan Beatles” så kom det aldrig in elever i lärarrummet utan att knacka på, de gick knappast ens in, helst stod de kvar och pratade i dörröppningen. Efter Beatles så fanns det en dialog på flera plan, inte bara mellan lärare och elever utan ute i samhället, jag reformen och allt möjligt som förändrades, det status samhälle som ”vi” hade blev ett du samhälle och ingen brydde sej. Numer är det väl bara hotellen som använder ”ni” när man ringer, bokar, eller ska snacka med nån bakom disken. Lika onödigt eller kanske, skit nödigt som den där snibben städerskan viker varje gång hon stödar, på toalett papperet. Som om ashlet skulle bry sej, typ….

Och han pratade om musik, om jass och allt möjligt, en gång kom de en grupp till skolan och hade en konsert med jass, sa de…. Förbittrad eller än mer irriterad så hade alla skolklasser sen en lektion i jass, han demade jass på sin bandspelare… och sa väl nåt typ ”om några dumskallar åker runt och tror de spelar jass så har de en massa att lära”

Men för han så var vattendelaren Beatles, innan B och efter B, så nu finns en helt annan utveckling sa han där han stod i sin rödbruna manchester kostym som jag tror var nästan det enda han hade, eller om han hade flera. Men Gezelius är, helt outstanding i minnet av, de lärare man tyckte om, de som gjorde intryck, de som faktiskt betydde nåt… de andra var mer såna som hade s k ”förberedda prov” och mätte betyg efter dess resultat, vilket endast visade vad man kan lära sej komma ihåg kort tid för att inte minnas ett dugg en vecka senare, och visar hur värdelöst lärande kan passera men efterlämna för ”ögontjänarna” relativt höga betyg.

Det var inget för Gezelius, tror aldrig ens att vi hade ett prov, han snackade och frågade och ville ha åsikter, testa saker, göra saker, ha lite kul lärande…. Men så minns man han, också.

Med glädje faktiskt…

(jo han hade Helan och Halvan på insidan till sina garage portar som ofta stod öppna, bara en sån sak)




Fri vers (Fri form) av LassO
Läst 134 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2012-01-20 00:24



Bookmark and Share


  anits VIP
Underbart med en sån lärare
2012-01-20

  Mats Henricson
cool typ....
2012-01-20
  > Nästa text
< Föregående

LassO
LassO