Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Räta linjer men inte rätta


De raka linjerna


Man kan se folkmorden på kartan man kan enkelt se, hur de makthavande delat upp länder och landskap under visst ”samförstånd”. Där förstånd inte står för fönuft, möjligen ett tecken på att man har ”för-stånd” i sin kåthet att ta över, dessa länder.

Att förslava, att utnyttja att kolonialisera områden. Man ser det på de raka strecken som finns i dessa områden, linjalräta sträck över landområden där folk och stammar bott i årtusenden. Man skapar framtida konflikter om inte annat. När de Europeiska kungamakterna delade upp ”vildarnas land” så struntade man i allt, utom sin egen framtid, och man bestämde sej för att utnyttja och stjäla inte bara grödor, man gjorde detsamma med gruvor, och med människor….

De märkligaste är att det som kallas frihetens land blev ”frihetsens” och det var inte det första folkmorden man begick men de begicks i frihetens skändade namn och därmed kanske, är bland de värsta…. Man flyttade hela bosättningar för att utnyttja dom som boskap och djur, inom dessa fyrkantiga och rätlinjade zoner utan att, ens idag an skäms över det.

Men de syns på linjerna i kartan, de raka räta linjerna, de som visar att vissa, mindre nogräknade och mer hänsynslösa än andra bestämt, att dela upp det liksom soldaterna en gång delade Jesu (och säkert andras med) kläder mellan sej som ett slags krigsby(l)te…

Så linjerna skvallrar ännu om de europeiska makternas vidriga makt strukturer men, dom själva känns knappt vid det längre, tvärtom vissa verkar se sej som ”räddare” av dessa ”stackars” länder och invånare…

Och den vite mannen som delade upp den amerikanska kontinenten som ”han” ville…




Fri vers (Fri form) av LassO
Läst 101 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2012-01-13 16:16



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

LassO
LassO