Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

The bomb



Har lyssnat och läst lite om atombomben och framförallt dess män, de teoretiker och vetenskapsmän som verkligen var engagerade i frågan. Från Einstein, Verner von Braun och framöver.

Och man märker hur ofta man liknade detta vid ”anden i flaskan” på nåt sätt. Vi ”fick” ju se, en film, för att hör och häpna, SKP (som väl knappt finns längre) och dess ledare, som var ledare för ”Alternativ 3” lokalt, Pertii hette han, fixade så vi fick se denna linje 3 film, på våran skola… så vi fick ledigt nån timme för att se en skrämsel film om några människor som skadats av strålningen från testerna i Nevada öknen samt, även nån mer. Men allt gemensamt var detta med Nevada, cancer och framförallt hur myndigheterna behandlat dom sjuka, och allt var vidrigt att höra om.

Men det sas inget om kärnkraft, dess egentliga farlighet eller nåt riktigt, det var bara en skrämsel film över vad USA gjort mot sina medborgare, och även andra, t ex på Bikini öarna. Mest då när det gällde hur myndigheterna i USA behandlade folk, vanliga människor. T ex så var det bilar som kom från Nevada tvättades när de åkte ur vissa områden och framförallt när de åkte från staten. Och man fick se och höra hur folk faktiskt, fick vara med som försöks kaniner, där de som fick sitta närmast med ryggen mot bomben kunde se sina egna ben i armarna som de skulle hålla framför sej. De vart alltså utsatta för strålning för att se, hur de reagerade…

Men bland dessa män, så talade man tydligen om att ”tekniken var som att öppna på flaskan med anden i” och släppa ut ”anden”, som skulle ge, kraft, botande av sjukdomar och värme… och precis det talade den film vi fick se ”som kompensation” för denna linje 3 ”kärnkraft nej tack” film som vi fick se innan. Det var en gammal film., redan då, tydligen för Walt Disney (död 1966 eller nåt) presenterade detta och så okritiskt så man, häpnade så presenterades ”kärnfysikens” och främst då kärnkraftens egenskaper som fantastiska och att man inte fick ”slänga bort den” som han tänkte göra med flaskan… men man talade aldrig om kärnkraft man skrämde ”oss” bara med en bomb, BOMBEN om man så vill

Men ingen av dessa filmer har man varken hört talas om eller sett, sen dess… lika lite som valresultatet tas fram igen.




Fri vers (Fri form) av LassO
Läst 125 gånger
Publicerad 2012-01-18 16:37



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

LassO
LassO