Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

nyöversättning 2012 Bilden: Tomb of Esther and Mordechai, Hamedan, Iran, interior




Esters Bok ur Böckernas Bok X (Mordecai)

~¤~

Kapitel X

Mordecais Storhet

I Och konung Ahasuerus beskattade så sitt land, och även öarna i havet.

II Och alla hans handlingar uti sitt styre och sin makt, och den fulla redogörelsen för Mordecais storhet, hur konungen upphöjde honom, är de då ej nedskrivna i boken med konungarna i Media och Persiens krönikor?

III Ty Juden Mordecai stod närmast konung Ahasuerus, och var stor bland Judar, och accepterad av den stora massan av sina bröder; sökande det bästa för sitt folk och talande om fred för hela sin stam.

 

Profeten Mordecai ca 400 BC

L Patrik WJ svensk version 24 April 2012

 

Ester är en bok i Gamla Testamentet i Bibeln som handlar om den judiska flickan Ester. Boken utspelar sig omkring 480 f. Kr. i Persien under kung "Ahasveros" tredje regeringsår. Ahasveros identifieras historiskt vanligtvis med Xerxes I, även om andra tolkningar också gjorts.

I sitt berättande har boken ingen större anknytning till Gud. Den är tillsammans med Höga Visan den enda boken i Bibeln som inte nämner Gud. (s k profana böcker ist f sakrala liksom inom musik ö.a.)

I den antika grekiska bibelöversättningen Septuaginta ingår en utökad version av Esters bok. En svensk översättning av den texten ingår i Tillägg till Gamla Testamentet under namnet Ester enligt den grekiska texten.

- Wikipedia

http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/Bible/Esthertoc.html

de första delarna översattes i början av advent 2011

Esters Bok I-X

se även:

Hedra det Helande Gudomliga (Latinska Mässan i Nyversion)

Sångernas Sång ur Böckernas Bok (Salomo)




Övriga genrer (Översättning) av L Patrik W Johansson VIP
Läst 358 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2012-04-24 20:25



Bookmark and Share


  Bibbi VIP
Imponerande att gravarna finns kvar.

Gick in på Google och fick veta mera...
2012-04-24
  > Nästa text
< Föregående

L Patrik W Johansson
L Patrik W Johansson VIP