Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
En insändare som jag skrev idag!


För ett rättvist samhälle

"Med makt följer rättvisa" har många under alla tider använts som ett
rättfärdigande för utnyttjandet av de svaga i samhällets strukturer.
Under 1700-talet användes uttrycket som försvar för slaveriet, några
hundra år senare som försvar för till exempel nazism, fascism och
antifeminism. Det som menas med uttrycket är att den grupp som har mest
inflytande och makt över samhället också har rätt till att bestämma
hur ordet rättvisa ska användas.

Min önskan med den här insändaren är att få dig som läsare att stanna
upp och tänka efter vilka orättvisor som du är i kontakt med i dagens
samhälle. Detta är en väldigt viktig tanke, eftersom alla orättvisor
som vi är i kontakt med är också dom orättvisor som vi kan påverka.

På grund av att helt vanliga människor som jag och du protesterat har
slaveriet avskaffats, kvinnor fått samma status som sina män, man har
genomfört förändringar som i hundratals år ansetts vara omöjliga och
onaturliga. Idag har vi en ännu större chans att påverka orättvisor än
de människor som störtade slaveriet någonsin kunnat drömma om. Dagens
samhälle är på många sätt styrt av kapitalism. Efterfrågan bestämmer
utbud, precis som i en demokrati. Genom att vi röstar med våra
plånböcker anpassas världen automatiskt efter hur vi lever. Utan att
behöva protestera eller ens skriva på ett röstkort formar vi varje dag
vår omvärld. Det är därför jag väljer att leva som vegan och
uppmuntrar alla som är med och formar hur ordet rättvisa används att
göra det samma. För formar det gör vi alla. Varje dag.




Fri vers av Max Lindqvist
Läst 293 gånger
Publicerad 2012-05-23 17:39



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Max Lindqvist
Max Lindqvist