Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Se upp för fästingar och dvärgbandmask! Dvärgbandmask finns numera i den svenska naturen. Eftersom den är riktigt farlig föranleder det denna repris från en pensionerad läkare.


Se upp i sommar!

Borreliafästing och mördarmollusk

även i vinter sluppit kallt regn och rusk

väl skyddade av all den snö

som hindrat dem från att döden dö.

 

 Så var sommarkväll du bör syna skinnet

efter små blodtörstiga kvalsterdjur

och med pincetten dem varligt fatta

djupt ner och rätt långsamt dra dem ur.

 

 Efter ett par veckor bör du kolla stället

där spindeldjuret satt i ditt skinn

för rundad rodnad som cirkelformat

det lilla fästingbettet ringar in.

 

 Ser du den ringen så ring en doktor

och berätta om ringen och ditt lilla bett

så får du nog antibiotika

mot din Borrelia rätt och slätt.

 

Och locka mördarsniglarna ner i ölet

så snart de första har krupit fram

till blomsterlådor och salladsland

eller låt dem falla för sax i hand.

 

 Från dvärgbandmaskar i rävars tarmar

sprids deras ägg över skogens mark

därför jag nu åter om detta larmar

ty denna masks farlighet är stark.

 

Och skölj mycket väl bär på blåbärsris

och smultron innan du stoppar dem i ditt gap

för dvärgbandmasken är inte rättvis

din kropp är för masken ett härligt kap.

 

Ja alla osköljda svampar och bär

från marknivå kan va en risk

så skölj dem väl innan du dem förtär

för att fortsatt förbli sund och frisk.

 

 Ty många hundar från piratimport

och mårdhundar som simmat över Öresund

och rävar kan bära denna farliga masksort

som med oss människor ej har misskund.

 

 Men lova att ändå av sommarn njuta

och kryssa frejdigt bland dessa grund

med kunskap kan du dig bakåt luta

och till hösten vara än mera sund.

 

PS.Fästingbett ger även allt oftare TBE, en fara som spritt sig i landet alltmera, ett virusinfektion som ger feber och värk i huvud och leder och kan vara dödlig men mot den kan man vaccinera sig.DS.




Fri vers av limerick
Läst 267 gånger
Publicerad 2012-06-01 17:45



Bookmark and Share


    BetweenTheLines
tack för infon,men det där att klippa sniglar alltså,människan är jordens största skadedjur,tänk om nån skulle klippa oss-jag har blivit mördad av frisörer,I know...
2012-06-24
  > Nästa text
< Föregående

limerick
limerick

Mina favoriter
Hålla truten-limerick