Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Lövstabruk, en enklav i vildmarken, en inmutad fyrkant av ordning, säkerhet och disciplin, som den tyske författaren Hans-Magnus Enzensberger beskrev det. Foto: Josefina Wesström Juhlin


Ej sin like i hela riket

Mitt ute i storskogen
en sjuttonhundratalsrelik

Från Sveriges största järnbruk
till fridfull idyll

Ingen hammarsmedjas dån hörs längre
inga smeder finns här mer
men alla deras hus finns kvar
och herrgården med sin park
och i kyrkan brusar fortfarande den mäktiga orgeln

Inget stångjärn hamras längre ut
och skeppas över havet
det som produceras här numera
är konst och kultur i mångahanda former

Men då som nu gör besökaren samma reflektion:

Övermåttan vackert och ej sin like i hela riket

 

 

 

 

 

 

(Citatet i kursiv från en besökare på 1740-talet)




Fri vers av Susanne Ljung Adriansson VIP
Läst 296 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2012-08-03 21:11



Bookmark and Share


  Björn Nilsson VIP
Besökaren hade kanske rätt. Detta är vackert!
(Du glömde c:et i produceras.)
2012-08-03

  walborg
Tack för fin presentation
2012-08-03
  > Nästa text
< Föregående

Susanne Ljung Adriansson
Susanne Ljung Adriansson VIP