Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Boken var Greiders 'Katterna kommer in från mörkret'


Jag sitter på en bänk i solen och läser dikter av Göran Greider

Världens herrar:

De utplånar det liv

som gjorde oss själva möjliga.

 

Vilka blir framtidens människor?

De som vet

hur man överlever på en soptipp?

De 'okontaktbara',

som ännu finns kvar

som folkspillror i avlägsna djungler?

 

Att luta sig tillbaka.

Se mörket komma.

Finns det mer att göra?

 

Etruskerna

fick sina utmätta sekler,

sedan föll deras städer.

Så var profetian.

 

Vad händer med oss?

Profeterna vet!

 

'Strand' - är det en bra liknelse?

En gång kom vi opp ur vågorna,

tog landet i besittning.

Nu är vi åter på stranden

med ansiktet mot oceanen,

ryggen mot ett öde land.

Nu står vi på stranden

utan båt som kan föra oss vidare.

 

Se hur bin

ännu arbetar i lavendeln

(är det lavendel? blå i alla fall) [se fotnot *]

och gråsparvar hoppar

framför fötterna!

Här skulle jag kunna sluta med allting,

och ändå känna mig rätt nöjd.

 

* not. Efter konsultation med diktarkollega Vera Gade lutar det åt att det är någon sorts mynta. Calamintha kan vara ett alternativ. Luktar gott och drar till sig bin i mängder!




Fri vers av Björn Nilsson VIP
Läst 350 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2012-08-05 16:01



Bookmark and Share


  Mats Henricson
Håller med Larz: Göran Greider är en sansad man med mycken visdom,stort mod och viktiga tankar . FLER borde läsa och ta intryck av honom !
2012-08-05

  vera gade VIP
Just så - den sista versen visar på vår enda möjlighet - kanske ser du kattmynta;-))
2012-08-05

  Larz Gustafsson VIP
Ett gott val.
Greider har mycket att tillföra.
2012-08-05
  > Nästa text
< Föregående

Björn Nilsson
Björn Nilsson VIP