Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
En liten skröna som berättats i min barndom i gränstrakterna mellan Värmland och Hedmark i Norge. Här friserad och bearbetad av mig.


Gränsen

Där låg de vid gränsen och hötte och skrek
och trätte sig heta av ilska
Det var ömsom om penningar ömsom om svek,
de var gallsjuka, sura och trilska 

Och där blänkte i koppel och kaskar och där,
hördes snuskburkars rassel i ränslar
De smörjde och laddade sina gevär
till knarret från remmar och tränslar

Det var mandom och stolthet och modige män
som var morska och karska och styva
och grannen han skulle få se att det än
finnes karlar som skallar kan klyva

När kvällen var kommen så trätte de än
det var ingen som torts attackera
men runt eldarna satt de som riktiga män
och man hörde dem länge skrodera

Omsider arméerna la sig till ro
för att sova och drömma om striden
sen om vikingar, hjältar och om Virta bro
och om stordåd och krig förr i tiden

Nu hände sig dock att i trakten det fanns
några svingårdar nere i dalen
och en av dem låg mittemellan var skans,
där fanns hundratals svin i lokalen

När knektarna snarkat och sovit ett tag
börjar svinen att trampa och skuffa
för grisarna var av ett oroligt slag
som varandra mot dörrarna knuffa'

Men så rätt vad det var åkte dörrarna upp
och ett hundratal grisar var fria
och en blekrosa bökande, stökande trupp
myllrar ut ur sin fängslande stia

Det var horder av grisar som spreds i en ring
och i nattmörkret hördes ett oljud
utav mystiska grymtanden nejden omkring
som gav den som än hörde det gåshud

Runtom skansarna prasslade buskar och snår
och kaptenen skrek, stirrande runt sig:
"Nej, nu tror jag bestämt det åt h-e går!"
"De kommer, för satan, släpp fram mig!"

I panik flydde mandom och morskaste män
liksom hönor när räven dem jagar
det var lustigt att se vår armé i fullt ränn
över fält, över ängar och hagar

Och befälen sprang först i en flygande fläng
under gallskrik av skräck genom natten
och de kastade sabel, pistol och gehäng
- deras hår stod rakt upp under hatten!

Ja, sådant kan hända vid gränserna än
när som grismyteri blir ett faktum
för grisar kan skrämma de hårdaste män
så det kommer ett sprut ut ur rektum!




Övriga genrer av KrutOla
Läst 280 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2012-08-10 23:01



Bookmark and Share


  Gunnar Hilén VIP
Vi vill ha meeeeeer.
2021-04-28
  > Nästa text
< Föregående

KrutOla
KrutOla