Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Korpen, enl. Edgar Allan Poe (1845)


Korpen(The Raven)

En musikalisk fågel,
en svart korp,
blir insläppt genom
fönstret hos en älskande,
som saknar sin Lenore;
Korpen sätter sin på en
vit byst av Pallas Athena;
ser komiskt allvarlig ut och
svarar på frågan, vad han heter,
" FÖRBI "(Nevermore).
Den älskande blir förvånad
och fascinerad av korpen;
sätter sig på en stol för att
begrunda det som känns
så övernaturligt hos fågeln.
Den älskandes tankar vandrar
till Lenore- luften blir tätare
och han känner änglars
närvaro i rummet.
Den älskande blir förvirrad
av att blanda ihop korpen
med änglar, blir arg på fågeln
och kallar den för OND och för
PROFET. När han skriker de
orden till korpen, säger den
bara, FÖRBI.
Till slut frågar den älskande,
om Lenore är i himlen. Korpen
säger åter FÖRBI.
Den älskande skriker full av
förtvivlan: återvänd till ditt
avgrundsrike!!! Sedan faller
han i vansinne. Korpen blir
kvar på bysten av Pallas
Athena och kastar en
skugga över den
älskandes själ.




Prosa (Fabel/Saga) av Tarantaran
Läst 370 gånger och applåderad av 5 personer
Publicerad 2012-09-12 20:21



Bookmark and Share


  HelenaW
En spännande text om min älskade Korp..
2012-09-13
  > Nästa text
< Föregående

Tarantaran
Tarantaran