Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Om Elis´ misslyckade försök att sitta barnvakt har jag skrivit. Elis dog två år innan jag föddes men hans modersmål var detsamma som mitt. Jag tycker att berättelsen inte bara kan behöva läsas utan även höras på detta värmländska tungomål.


Elis i Taseruds vaggsång

Ro ro te feskeskär
ännä gå å plocke bär
hallon å kröser
å gädda å braxen
pôjker å töser
sô ska ni ha tack sen

å nu ska ni sôve sô gôtt sô gôtt
för nu ä dä renerste natta
å nu ha ni sôrre i bôtt i bôtt
d'ä sennt te å mä för katta

Nu ska dä va töst.
Dä enerste som ska höres ä dä som ja sjonger.

Ro ro te feskeskär
där ä en stark å fali khär
han tar alle onger
sôm inte vill sôve
å stôpp dôm i säcken
ôm inte di lôver

å lägg ihop yga å blunn å va töst
förutom å be si aftonbön
för ôm di så säjer ett endaste knöst
sô åker di rakt ner i sjön

Vesst fanken dä höll ja på te å glömme.
Knäpp hännera å be men lôt et gå unna.
Du åg du lôsses du sôv men mej lurer du inte.

Ro ro te feskeskär
sôv sakramentskade onger
vafför ä dä sô uroligt här
nu ska yglocka va tonge

Nu ligger ni still ha ja sagt.
Dä ä för sennt å gå ôpp å pisse.
Ni får göre't i sänga å skölle er själve, mitt fel ä dä da inte.

Ro ro bortôt Häcklefjäll
nu blir ja rektit less
vafför lôvde ja detta i kväll
dä ä ju ittnô tess
Helvetets eld å Gehennas pine
bränner den sôm börjer å grine

Nu ger ja ôpp.
Nu får di sômne bäst di kan.
Fast nu ä dä ganska töst ända.
Kanske di sômner änteligen.
Ja kanske skulle sjonge litte te i all fall.

Ro ro ro ska dä bli
ro uti alle sänger
stoln sôm gôbben setter i
sväver på himmelske änger
nu ska ja sôve rektit sött
för ja ä sô förbankat trött...




Bunden vers (Rim) av stenhur VIP
Läst 461 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2012-11-01 18:35



Bookmark and Share


  Marja-Liisa Koski VIP
Tack! Den här sparar jag och kommer att lyssna på då och då:
Kram!
ML
2012-11-13

    ej medlem längre
Ha ha - obetalbart! :D
2012-11-02

  Nanna X
fint läst/sjunget. jag tänker på Fröding förstås men också på Alfons Åbergs pappa.
2012-11-01

  walborg
Skönt att läsa - jag ler med hela ansiktet
2012-11-01
  > Nästa text
< Föregående

stenhur
stenhur VIP