Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
för kustens folk hade nöden ingen lag


den totala fattigdomen

i kvällsmörkret
står de och tittar
ut mot haveristen
som vinterstormen
sakta äter upp

den ligger fast
i revet
kommer säkert att
ligga kvar

barnen kramar
mors händer
de ropar därute
de tystnar snart
hon har varit med förr

innan gryningsljuset
stor aktivitet
på stranden

båtar dras ner
stabilamän
i nysmorda stövlar
påkar för säkerhets skull

båtarna ros med krafttag
ut till haveristen
påkarna behövs inte
besättningen har frusit
in i den eviga vilan

fartyget gås noggrannt igenom
allt tas till vara
båtarna ilar snabbt mellan
haveristen och land
där hästar och vagnar väntar
på någon timma är allt över

på eftermiddagen kommer
strandridarna
spåren i sanden
har havet suddat ut
fyra döda män dras
upp på stranden

förhör hålls i stugorna
med tystlåtna luggslitna
människor
som inget vet

stor sorg när budet når
haveristens hemmahamn
ytterligare en stunds överlevnad
för folket innanför revet




Fri vers av tom boreland
Läst 577 gånger och applåderad av 11 personer
Publicerad 2012-11-02 23:52

Författaren tom boreland gick bort 2024. Texterna finns kvar på poeter.se som ett minnesmärke på den avlidnes och/eller de anhörigas begäran.



Bookmark and Share


  HelenaW
Stark, mycket stark text. Livet tar och livet ger. Man gör allt för sina barn och sin egen överlevnad.. Så är det..
2013-03-18

  Ingela Svenson VIP
Läser den här igen och tänker att den är oerhört bra, det bästa jag läst av dig!
2012-11-18

  Ingela Svenson VIP
Ja. den enes död är den andres bröd, kan man inte låta bli att säga.Fasansfullt. Vad är priset för överlevnad?
2012-11-03

  Casbah* VIP
läste en gång en bok om brittiska "wreckers", livsöden värda att minnas och som sagt nöden..nöden.. Mycket bra skrivet Tom.
2012-11-03
  > Nästa text
< Föregående

tom boreland
tom boreland