Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Bilden: Henry Wadsworth Longfellow


Dagen är Över (HW Longfellow)

~*~


Dagen är över, och mörkret

Det faller från Nattens vingar,

Såsom en fjäder sakta nedåt

Ifrån en örns flykt gungar



Jag ser nu ljusen i byn som

Skimrande genom regnet och diset,

Och en känsla utav sorg över mig kom

Från vilken min själ sig ej förskansat:



En känsla utav sorg och längtan,

Som icke besläktad är med lidandet,

Och sorgen den endast likna

Såsom diset likna regnet



Kom så, läs för mig ett poem,

Någon av de enkla och hjärtliga ballader,

Som skall lindra denna min ängslighet,

Och förvisa tankarna på dagen



Ej från de gamla mästarnas penna,

Ej från de storslagna barder,

Vars fotsteg ännu eka avlägsna

Genom Tidens egna korridorer



Ety, liksom melodierna uti militärmusiken,

Deras väldiga tankar uppmåla

Livets eviga slit och strävanden;

Och inatt så längtar jag att sova



Läs då någon ödmjukare bard,

Vars sånger strömmade ifrån hjärtat,

Såsom det fallna ifrån sommarmoln var,

Eller de tårar som från ögonlocken vällat;



Den som, uti hårda dagars långa slit,

Och utom lättnad hans nätter,

Alltjämt hörde uti sin själ musik

Med de underbaraste melodier



Sådana sånger hava kraft att dämpa den

Ängslighetens våndas pulserande,

Och komma såsom välsignelsen

Som följa sedan efter bedjande



Läs så sedan ur den uppskattade volymen

Ditt eget vals poem,

Och skänk så till rimversen av diktaren

Skönheten i din röst, jag ber



Och natten skall då fyllas av musiken

Och våndor, som så plåga dagen vår,

Skall sina tält ihopfälla, liksom Beduiner

Och lika tysta sakta bortgå

 

(Henry Wadsworth Longfellow 1844)

L Patrik W Johansson svensk version 18-19 Dec 2012

 

länk: 

En Väns Hjärta (HW Longfellow)

 

video:

Henry Wadsworth Longfellow - Day is Done




Övriga genrer (Översättning) av L Patrik W Johansson VIP
Läst 770 gånger och applåderad av 7 personer
Publicerad 2012-12-19 03:22



Bookmark and Share


  Bibbi VIP
Grattis till placeringen!

Allt gott!//Birgit
2012-12-22

  LenaJohansson VIP
fint text!
2012-12-22

    ej medlem längre
Vilken underbar text. Fin översättning!
2012-12-19

  Bibbi VIP
Gillar.
2012-12-19

  Linda CH VIP
Vilken otroligt fin text! Sparas..
2012-12-19

  Yrre VIP
Oj, så vackert detta var, berörde mig, verkligen.
2012-12-19

    ej medlem längre
Härligt!
2012-12-19
  > Nästa text
< Föregående

L Patrik W Johansson
L Patrik W Johansson VIP