Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Den första lövsångaren

Måndag morgon, sitter med te i termosen och en bit bröd vid Flemingsbergsviken i Huddinge, söder om Stockholm. Blåsten är rätt kall. I en av dammarna ligger ett värdigt sångsvan-par. Den vanliga uppsättningen av tofsvipor, enkelbeckasiner, gräsänder och sothöns håller igång, och från skogen hörs en nyanländ rödvingetrast. Men det finaste idag - om jag nu får uttrycka de egna preferenserna - är lövsångarna. De måste ha kommit alldeles nyss och knappt hunnit sjunga upp sig än. Den första jag hörde lät lite konstig, men sedan hördes de som hade bättre kläm på alla toner.

Jag spontandiktade:

Vårvinden ruskar om
bland björkars och aspars kala grenar:

"Vakna upp, vakna upp, vänner träd,
nu är det inte tid att sova!
Vintern är slut.
Hör ni inte den första lövsångarens toner?
Vakna, sprid ut er härliga grönska,
lövsångaren skall ge er sin sång som tack!"




Fri vers av Björn Nilsson VIP
Läst 234 gånger och applåderad av 5 personer
Publicerad 2013-04-29 13:43



Bookmark and Share


  Annika Persson
Lövsångarens läte i lövskogen
hörs från vinteridet, nog är det dags att vakna
så tycker våren, livet blir lite lättare
nu när gryningen är ljus och dagen lång,
och man ger sig ut på sina upptäcktsfärder,
ju äldre man är desto mer resignerat känner
man igen, allt men vet ingenting om nästa stund,
det man ser ger nya avtryck, som läkande
eller söndrande.

Och att komma över sorgen över sömnen
och spilltid att vara lika dyster och trött
som den disiga vinterdagen som natt utan ände,
"men nu tar livet vid", sa Liv, som sätter sig
på en parkbänk i stadsparken för att åtnjuta
de första varma solstrålarna som lyser in i hennes ögon,
tänk att allting genast börjar att grönska, så fort,
medan allt det andra bleknar, åtminstone lite grand
och för ett tag, en vän sätter sig ned bredvid henne,
och de talar om vänskapsbanden, de ljusa, som åter
knyts, till en krans, en rosett i grönt, fransar i gult,
"ja, skönt i solen, eller hur?" säger han
"Ibland önskar man att tiden stannar. Men det finns en charm
i det där att tiden går också, och livsvärden...!"




2013-05-05

    ej medlem längre
Jag hör lövsångaren, denne ljuvligaste lille sångare, var dag nu.
2013-04-29
  > Nästa text
< Föregående

Björn Nilsson
Björn Nilsson VIP