Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Aftonbladet 6 maj: Katastrofen som är på väg hit


Spring, akta er, fly, tsunamin kommer

Spring, akta er, fly, tsunamin kommer
katastrofen närmar sig med stormsteg
Vinstmaskinerna väller fram som bomber
rensar, segregerar, ursinningslöst alla utvecklingssteg

Men denna tsunami väller bara över två länder
vem kunde tro att Chile och Sverige var åsiktsfränder
Vem kunde tro, det var värre, i svenska skolklimatets sängar
I Chile används privata skolavgifter, i Sverige skattepengar

1973 drevs skolorna i Chile med statliga händer
var gratis innan militärkuppen landet förändra
Idag är gratis kommunala skolorna lika vanliga
som privata skolor innan militärkuppen var ovanliga

Går man på en gratis skola, får man dåliga betyg
så fort föräldrarna har en chans, flyttar de barnen oblygt
Dessa skolor måste slå igen, eftersom elevunderlaget viker
vad gör de fattiga när deras skolor sviker

De som inte har råd med att shoppa
vare sig dyr eller billig betygssoppa
Låter allt detta bekant på vårt bord
chilenska studenter har det precis som eleverna i rosengård

Till skillnad mot Sverige, är chilenska protester omfattande
nyliberalerna system är iskallt som isen i kylen på ryggen
Det krävs revolution för nytändning
rösta vart fjärde år räcker inte för förändring

Men i Sverige är det tyst
ingen törs ställa till med hyss
Tänk att den vapensäljande staten
är smartare än militärkuppens stat

Är verkligen Sverige enda landet i hela världen
som inte skriker, lyckas dölja de fattigas värden
Som betalar privata skolor med skattepengar
genom ingen utbildning fixar nya arbetsdrängar




Fri vers (Fri form) av kjell-åke bearfoot VIP
Läst 245 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2013-05-13 00:16



Bookmark and Share


    ej medlem längre
Här är vi fostrade att hålla tyst.
2013-05-13
  > Nästa text
< Föregående

kjell-åke bearfoot
kjell-åke bearfoot VIP