Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Hasselnöten

Fågeln bär en nöt i näbben
lägger den vid mannens fötter
flyger upp mot hasselträdet
flyger vidare mot stranden
medan mannen ännu sover
som ett barn på bara marken
medan gräset minns sin morgon
och en blommas första knoppning

Vacker är den, blank i ytan,
speglar hela himmelsrunden
bär en kvinna under skalet
brister mitt itu i skogen
- kvinnan heter Jungfruhänder,
Jungfruögon, Jungfruläppar
växer utav dagg och vingsång
ifrån bin som samlar nektar

Mannen vaknar mitt i drömmen
om en färd till Ön-i-havet
mitt i skränet utav måsar
vid ett klippstup, grått som dimman
- ser sig om i sommargrönskan
hör en enda fågel tala
ser ett nötskal som är delat
till två båtar för en sjöfärd

Jungfruögon, Jungfruhänder,
Jungfruläppar sitter stilla
vid hans sida, klädd i grönlöv,
ser och reser sig mot himlen
tar hans hand i sin och säger:
"Kom - det finns ett ljus att söka
bortom träd och hav och drömmar
utanför och mitt i världen"

Kvinnan går och mannen följer
genom kattfotsfält och blåklint
klättrar uppför trädens stammar
svävar ner på sländors vingar
över myrhål, genom brunnar
ner mot Vintergators gränder
bort, och inåt, allt mer nära
ut på havet, ut mot intet

Nötens halvor bär de med sig
skalen växer utav vinden
blir till skepp med hasselmaster
blir till skogar högt på vågen
växer till en ö i världen
där en kvinna kan få leva
där en man kan vila stilla
nära gräset, nära drömmen

Löven faller, skogen lever,
sländorna bär nya vingar,
ljuset ryms i hasselns nötter
blanka speglarna i trädet
ryms i brunnen ner mot stranden
där det ligger vrak av båtar
två tillsammans som skall brinna
i ett bål när blomman knoppas






Fri vers av Peter Olausson VIP
Läst 249 gånger och applåderad av 6 personer
Publicerad 2013-07-27 12:33



Bookmark and Share


  Minkki VIP
versfoten vet jag inget om, men rytmen klingar runebergskt, medan innehållet är som kommet ur ett bläckstift i Topelii hand, helt utan plumpar
2013-07-30
  > Nästa text
< Föregående

Peter Olausson
Peter Olausson VIP