Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Descartes var en fransk filosof, matematiker 1596 - 1650 ( att läsa i världens bok: att gå i livets skola )


cogito, ergo sum; några av Descartes´ tankar



Det går inte att tvivla


utan att tänka


och inte att tänka


utan att finnas till;


cogito, ergo sum



tänk på allting,


tvivla på allt,


minst en gång!


läs i världens bok -


lev och lär dig;



tänk att det kan vara


så också, att världen


är en myt -


mundus est fabula;



bilda din uppfattning


genom att observera:


simplici mentis intuit;



människan består av


själslig och kroppslig


substans:


toto genere;



den fria viljan är


en illusion -


liberum arbitrium est


non fallax imago.






Fri vers (Fri form) av Tarantaran
Läst 265 gånger och applåderad av 5 personer
Publicerad 2013-08-05 18:34



Bookmark and Share


  Sunlight
Intressant och inspirerande skrivet!

Läsa
och begrunda
Leva
Tänka
och begrunda

iakttagande hjärtats röst
2013-08-06

  Lars Hedlin
Mycket bra fångat! Crea diem!
2013-08-06

  TrollTörnTrappan VIP
Uppskattar mest tillägget "minst en gång!"! Antyder vad tankeförmåga innebär = att varken fastna i tro eller i tvivel...
2013-08-06

  Yrre VIP
Mycket latin här :) minns min Historielärare, han sa alltid källan sök källan ! Bra!
2013-08-06

  Federico Romano
Ranae.. Filosofi borde återgå som ämne i skolan..
2013-08-05
  > Nästa text
< Föregående

Tarantaran
Tarantaran