Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Eget foto. Redan uppäten melon.


Watermelon! ~Lycopene~

 

Vid sidan av tomater har vattenmelon  i nyligen genomförda studier visat sig  ha mycket höga halter av lykopen. Lykopen är en karotenoid phytonutrient som är särskilt viktig för vår hjärt-och kärlhälsa, och ett ökande antal forskare tror nu att lykopen är viktigt för benhälsan också.

• Hälsoforskare blir  också mer och mer intresserade av citrullininnehåll i vattenmelon. Citrullin är en aminosyra som ofta omvandlas av våra njurar och andra organsystem till arginin (en annan aminosyra). Fruktköttet i en vattenmelon innehåller cirka 250 millligrams citrullin per kopp. När vår kropp absorberar denna citrullin, är en av de åtgärder som den kan vidta konvertering av citrullin till arginin. Särskilt om en persons kropp inte tillverkar tillräckligt med arginin, kan högre nivåer av arginin bidra till att förbättra blodflödet och andra aspekter av vår hjärt-och kärlhälsa. Det finns också några preliminära belägg från djurstudier på att större omvandling av citrullin till arginin kan hjälpa till att förhindra överskottsansamling av fett i fettcellerna på  grund  av blockerande av aktiviteten av ett enzym som kallas tissue-ospecifik alkaliskt fosfatas, eller TNAP.


• Om du tror att det saftiga röda köttet i mitten av en vattenmelon är det enda näringsrika området-och mycket mer näringsrikt än mer lättfärgade köttet som är längre ut nära vattenmelonskalet så är det dags att ändra ditt tänkande. I en nyligen genomförd studie,  jämfördes näringsinnehållet i kött från olika delar av en vattenmelon. Vad som upptäcktes var en imponerande koncentration av fenoliska antioxidanter, flavonoider, lykopen och vitamin C i alla dessa olika områden. Den exakta fördelningen av näringsämnen var också mycket varierande beroende på olika vattenmeloner. Men det fanns inget område i någon av vattenmelonsorterna som hade dåligt med näringsämnen, och i många av vattenmelonsorterna  innehöll köttet i yttre periferin imponerande koncentrationer av de flesta näringsämnen.


• Nya studier har bekräftat den näringsmässiga betydelsen av att låta en vattenmelon till fullo mogna. Till exempel har forskning visat att den största lykopenhaltsökningen sker vid den tidpunkt då en vattenmelons kött skiftar från vitt-rosa till rosa. Men när  köttet fortsätter att mogna, vilket resulterar i en färgförändring från rosa till röd, blir lykopeninnehåll ännu mer koncentrerad. Före mognad, när köttet av en vattenmelon är huvudsakligen vit i färgen, är dess betakarotinhalten nära noll. Även när den får mogna till den vita-rosa steget, innehåller en vattenmelon fortfarande mycket lite av dess slutliga betakaroteninnehåll. Men som den rör sig från vit-rosa till rosa till röd, ökar betakaroteninnehållet i en vattenmelon stadigt. Liksom lykopen och betakaroten, ökar också totalt fenoliska antioxidanter i en vattenmelon  under mognaden, ända fram till uppkomsten av helt rött kött. Summan av kardemumman: att äta en fullt mogen vattenmelon kan verkligen löna sig i form av näringsämnesfördelar.

Saxat och översatt från följande sida, där mer kan läsas om Lykopen Citrullin, Arginin m.m. :)

http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=31

 

Vattenmelon!

Wow vilken verkligt vinnande produkt
Direkt från Moder Natur

 Gillar du

fenoliska antioxidanter

flavonoider

lykopen

citrullin

och c-vitamin

och liksom tror på deras läkande

exalterande verkan

Ja, då tror du precis enligt vetenskapen

och på det naturen vet

det är ingen hemlighet

(det där sista var ett "grötrim", förresten) 

Gott är det med

kan man tycka

i allafall jag

och vackert

indeed

 

 

 

 

http://www.telegraph.co.uk/health/healthnews/10243473/Watermelon-boosts-athletic-performance-and-improves-recovery.html

http://news.nationalgeographic.com/news/2013/08/130820-watermelon-nutrition-health-food-science/

 

 

 Flower Day

 

 

                                                           

                                               

 

 

 

 

 

 

 

Finns nu också i denna bok (klicka som öppnas den..:) )

Inmundigabelt
Inmundigabelt
emca~vargkvinnan VIP
2013-08-01

 




Övriga genrer av Eva Akinvall (emca~vargkvinnan)
Läst 872 gånger och applåderad av 8 personer
Publicerad 2013-08-20 16:34



Bookmark and Share


  limerick
Snyggt, nyttigt och gott!
2013-12-18

  Jeflea Norma, Diana. VIP
applåd/skalet på vattenmelon är mirakel
hacka fin och torka till te, eller sylta gelé
2013-08-20

    tramp
rena biokemin i början men rundas av med poesin !

intressant vetande om de goda melonerna

bra kombinerat


applåd !
2013-08-20
  > Nästa text
< Föregående

Eva Akinvall (emca~vargkvinnan)
Eva Akinvall (emca~vargkvinnan)