Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
foto av Walter McClintock från början av 1900-talet


Blackfootindianberättelse som choka



översätt hur det
känns, så jag kan känna
ens delvis det
underbara du pratar om:

Miinisaayit ( Ljug inte )

Miiniki'tsiiksowoot ( Avbryt inte );

Boosenech ( Låt oss göra en resa
över vatten ):


Naato'si, Solen och gud,

( härskare av

Sspommitapiiksi,

Himmelmänniskor );

är gift med Ko'komikii,

Månens gudinna; de är

föräldrar till

alla stjärnor på himlen;


en av dem hjälte, -

han heter Iipisowaahs,

Morgonstjärnan;


han ses upp av alla och

är odödlig; han

får en son, Star Boy

med en blackfootkvinna, med

namnet Soatsaki,

eller Väderkvinnan;


deras kärlek slutar

i sorg i Himlen:

Soatsaki får ha Star Boy

på axlarna

efter att ha grävt upp rötter

som var förbjudna, -

det blev ett hål i

himlens tak...hon

såg genom hålet sin by;


Iipsisowaah var

tvungen att skicka sin

älskade ner med barnet -

med tungt hjärta skiljas;

Spindel - mannen

vävde nät genom hålet,

ner till jorden

hon klättrade längs det

tryggt till forna liv;


släkt och vänner jublade,

för de trodde hon

var död, drunknad i älven,

när hon hämtade

vatten...och blev bjuden till

Himlen...och blev

Iipsisowaahs´ fru...snart mor

till Star Boy...hade

sina sysslor som att

gräva upp rötter

men absolut låta bli

Stora Kålrotens rötter,

för det skulle

ge onda verkningar för

alla i Himlen;

men, det blev så illa

att hon efter

flera dagars frestelse

ej kunnat låta bli...


Soatsaki kom ner, mindes -

sin lycka, sitt straff,

sin gärning, sin älskade

Iipsisowaah, -

levde med sin sorg bland sitt

folk en tid - dog av saknad.


*****************

bara för att Bibeln är vacker
på många språk, 1 Mos. 1:5,
på Blackfoot - språket Siksika:

...Ki autuk'kuyi
ki apinok'kuyi,
matom'iksistsikuiau.

...Och det vart afton
och det vart morgon,
den första dagen.







Bunden vers (Annat versmått) av Tarantaran
Läst 311 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2013-11-12 21:12



Bookmark and Share


  petter rost
En så ogripbart vacker, förunderlig text - som av ångor, skira rörelser av luft. Ibland är du otrolig, Taran. Jag får öva mej på det Siksikiska uttalet, så att det rullar som det ska ur munnen . . .
2013-11-13

  Lars Hedlin
De visste och de vet hur man lever i symbios med världen!
2013-11-13

  Federico Romano
Finns en fin Dox om Navajos som heter The 38, tror ja i HD, vi hörs..
2013-11-13

  Ordregnspoeten
Det här med sagor och myter tycker jag om och uppskattar mycket att läsa vad du skrivit.
2013-11-13
  > Nästa text
< Föregående

Tarantaran
Tarantaran