Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

om dödens natur enligt buddhismen ( choka )



blott människan

har individuell karma;

livet är ett, som

passerar oupphörligt

från form till form

med vilointervaller

mellan gestalter;


kroppen blev till, måste dö, -

buddhistisk sägen:

" sjukdom är ej dödsorsak,

det är födelsen ";


att sörja för denna

oundvikliga

upplösning av tillfällig

klädsel, är fånigt,

allra mest med tanke på

att den som dött, blott

kastat av sig ytterplagg,

gör sig redo för

återkomst till människor

av vikt - de det finns

kärleksband till, hat emot:

ogenomgånget

olärt, ouppklarat med.


död har sin viloorsak -

inget liv för kort

i perspektiv av tusen;

ej mer vikt har död

än nattens vila i sömn.


död som port till

en annan sorts liv, starkt

påverkat av

individens tankar och

gärningar, - karman:

lika ( begränsad ) är verkan

som orsaken;

paradis, helvete, -

bestäms av hur man levt.


nästa gestalt blir:

tänd ett ljus med ett annat,

eld är densamma, -

det sisttända verkar

brinna något starkare







Bunden vers (Annat versmått) av Tarantaran
Läst 378 gånger och applåderad av 6 personer
Publicerad 2013-11-17 01:52



Bookmark and Share


  Bo Axelsson
In och ut på estraden vi går
Minns ej det förgångna, minns ej igår
Ständig tillblivelse lockar
Från ett hjärta som längtar och pockar

2013-11-17

  Lars Hedlin
Tack för din text!
2013-11-17
  > Nästa text
< Föregående

Tarantaran
Tarantaran