Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Demokrati eller tyranni

Den brittiske filosofen John Stuart Mill (1806–1873)
var orolig för vad som kunde ske
Han var liberalismens fader
en av de stora principiella ådrorna

Såsom en av förespråkarna för demokrati
var det tur, att han inte visste om, kraften i dagens lurendrejeri
Att med pengars makt
kan rika med TV, radio och media bilda pakt

Han menade att ett folkvälde i god mening
med okunniga väljare riskerar att leda till tyranni
Han menade att en fungerande demokrati
förutsätter kunskap bland kreti och pleti

Men vems röster är det väljaren hör idag
den fattiges skrik är satt på undantag
I stället vinner den som ljuger mest
använder falsk statistik för att bevisa pest

Var finns de fattigas förespråkare i demokratin
ingenstans, de mördas eller förföljs av en modern stridsmaskin
Eller menar du att USA:s kongress dollarmiljonärer
eller Sveriges regering bryr sig om demokratins pionjärer






Fri vers (Fri form) av kjell-åke bearfoot VIP
Läst 240 gånger och applåderad av 5 personer
Publicerad 2014-01-17 07:59



Bookmark and Share


  Ida-Marianne
Skickligt skriven text. Men i dag är det nog inte den fattiges skrik som är satt på undantag...
Vi får hoppas att liberalismen får finnas kvar inom den svenska demokratin. Den behövs!
2014-01-17

    ej medlem längre
Om folk lyssnar och tror på det som sägs utan att ta reda på om det är rätt och riktigt, så är det ju inte svårt för de styrande att få det efter eget önskemål.
2014-01-17
  > Nästa text
< Föregående

kjell-åke bearfoot
kjell-åke bearfoot VIP