Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Porträtt i blek sol

 

 

Han är lite knäpp, säger man i byn om Ioannis muraren. Det började för snart tio år sedan en dag när hans kvinna plötsligt reste sig, slängde trasan i golvet och gick. Den dagen mötte Ioannis muraren för första gången sig själv. Ansikte mot ansikte ställdes han inför sig själv och sitt eget liv, avklädd och svarslös.

 

Det var ett omskakande möte och än i dag bär han sviterna av det med sig som en aldrig övergående förkylning. De febrigt simmiga ögonen hänger i en okänd punkt någonstans i omgivningen. Eller snarare i den omgivande tiden ty det är framför allt där Ioannis muraren uppehåller sig, någonstans i tiden, mestadels i tiden bakom sig. Det är där han för sina mumlande samtal, då och då avbrutna av våldsamma nysningar som får saliven att spruta fram mellan de allt glesare tandresterna. Han försöker ett litet urskuldande leende och torkar med handens avigsida spottet från läpparna och hakan, tar en smutt på ouzon.

 

Sedan faller blicken åter ut i tomrummet bortom det närvarande, bortom trekantstorgets avstängda liv dåsande i den bleka middagssolen. Där förblir den till nästa nysning då ögonlocken kniper ihop sig och för några sekunder åter klipper av blicken.

 

 

1987

 




Prosa av petter rost
Läst 327 gånger och applåderad av 12 personer
Publicerad 2014-01-20 00:06



Bookmark and Share


  Solstrale VIP
Spännande öde du skriver om på ett förträffligt språknära känslornas iskyla...
2021-02-03

    ej medlem längre
Ååå vad jag tyckte om det här. Känner starkt för denna murare. Sån ensamhet i texten. Fint!
2014-08-29

  Deva
DEt är svårt att möta sig själv både i spegeln och inuti. Fint porträtt av en vilsen man med alla sina brister som du beskriver så bra! Känns som en iakttagelse på ett grekiskt café dit inga turister nått;-)
2014-01-21

  Anna H
Väldigt levande beskrivet. Man vet inte om man ska äcklas av saliven, fundera över vad han gjort eller kanske inte gjort för att hans kvinna tillslut skulle resa sig och gå eller tycka synd om den spillra till människa han har blivit. Här är inte världen svart eller vit. Många fina formuleringar om mumlande samtal, någonstans i tiden och tomrummet bortom det närvarande för att nämna några.
2014-01-20
  > Nästa text
< Föregående

petter rost
petter rost