Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Möte med en punkikon

Trettiotre år har gått sedan den oförglömliga kvällen på biografen i Brandbergen. Jag och min kompis skulle recensera Ebba Gröns konsert, för vår klasstidning. Dessutom försöka få en intervju med någon i bandet. Rektorn hade skrivit ett rekommendationsbrev och av skolans fotogrupp fick vi låna kamera och blixt. Jag kände en av de som var med och arrangerade (jag tror han hette Janne) och han garvade när vi visade brevet, och släppte in oss. Det var många som inte fick plats den kvällen.

Egentligen var det lite pinsamt. Vi visste i stort sett ingenting om punk, ännu mindre om Ebba Grön och ändå hade vi anmält oss som frivilliga. Det hade varit en snabb research på biblioteket och ett hastigt inköp av ett stycke vinyl innan konserten. Vi hade lyssnat oss blå, på de två dagar vi hade på oss, och kommit på oss själva med att gilla det som strömmade ur högtalarna.

Jag minns inte så mycket av själva konserten, men jag minns Thåströms röst och energi. Och jag minns killen från England, vars kläder till stora delar hölls ihop av säkerhetsnålar. Och där stod vi med flanellskjortor, blåa jeans och cowboy-boots. Kameran runt halsen, en extra rulle film i fickan och blocket och de nyvässade blyertspennorna i handen.

Efteråt drog Janne in oss i biljettkassan, som fungerade som loge och sa att vi skulle få några minuter med Thåström. Hjärtat åkte upp i halsgropen, nu var det allvar. Vi hade aldrig i livet trott att någon i bandet skulle snacka med oss, två fjuniga fjortisar som inte visste ett jävla dugg. Men kanske var det just därför. Två skolungdomar som ville ställa lite frågor.

Vi klev lite längre in, bland handdukar och ytterkläder. De svettiga skinnbrallorna låg i en hög på golvet, han hade en handduk över sina ben och halsade ur en flaska vatten. Nervöst ställde vi, våra i förväg nedskrivna töntiga frågor. Men han svarade och log och innan vi gick önskade han oss lycka till med tidningen.

Klasstidningen. Jag kan säga så här; det som var mest äkta i hela tidningen var vår recension, även om jag flera år senare skämdes när jag läste den. Och några bra bilder fick vi, även om skolans kopiator inte gjorde dem rättvisa i tidningen.

 

 




Prosa av Lars Thun (tid. lapema)
Läst 361 gånger och applåderad av 5 personer
Publicerad 2014-02-22 15:41



Bookmark and Share


    ej medlem längre
Såg dem -81 i Karlstad,vicket ös.
2014-04-10

  Larz Gustafsson VIP
Fantastiskt!
Jag såg Ebba live 1980.

2014-02-22
  > Nästa text
< Föregående

Lars Thun (tid. lapema)
Lars Thun (tid. lapema)