Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Elin Wägner berättar följande om S. L:s borgåfärd 1912.


Detta hände Selma Lagerlöf...

Den 13 februari kom ett litet extratåg från Borgå
för att hämta Selma i Helsingfors...

Det var en sådan folksamling vid stationen i Helsingfors
att man rådde Selma att ta en omväg in till tåget, men
hon gick lugnt in i folkmassan och den beredde henne
väg. Men fort gick det inte, ty fäder och mödrar lyfte
upp sina barn för att visa Selma Lagerlöf
för dem och dem för henne.

Alla stationer på banan var smyckade med grönt, och
tåget måste ofta stanna för att folk skulle få tillfälle
att sjunga och hurra för Selma Lagerlöf. Hela Borgå
var på benen då tåget kom, vartenda skolbarn från
de svenska och finska skolorna hade ledigt för
att hylla henne.

När Selma sent på kvällen reste tillbaka till Helsingfors
lyste det i alla fönstren vid vägen. Hennes väg gick som
längs en Vintergata genom Nylands bygder.

Berättat efter anteckningar av Ida Strömberg,
Runeberghemmets väktare.




Övriga genrer (Essä/Recension) av Ewa-Britt Nilson VIP
Läst 376 gånger och applåderad av 6 personer
Publicerad 2014-04-07 22:38



Bookmark and Share


    ADI Nehlin
tyckte om, intressant
2014-04-09

  Lars Hedlin
TAck för denna!
2014-04-08

    Dan Myrbeck
Originell text!
2014-04-08

  Eva Helene VIP
Härliga Selma, roligt att du lyfter fram henne här!
2014-04-08

  Tarantaran
Fin berättelse,
resor var stort förr,
och Selma var den
tidens kändis :-)
2014-04-07

  ULJO
Intressant läsning du bjuder.
2014-04-07
  > Nästa text
< Föregående

Ewa-Britt Nilson
Ewa-Britt Nilson VIP

Mina favoriter
Tillägnad Ewa-Britt