Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Ode till Nyfikenhetens plastpåse



Det var heta Sommarmorgnar
I den lilla Staden på 80-talet
Invid paradgatan.
Med klippta Alléträd
och blankslitna gatstenar
Bodde en nyfiken gumma.
Bland villor och små hyreshus
På andra sidan ligusterhäcken
öppnades Bankdirektörens
Fönster från andra våningen.
Var morgon vid halv fem tiden
firades ett rep
Med en vit plastpåse
Ned.
En gråmulen morgon två veckor
efter Midsommar
Kunde hon inte bärga sig
längre,utan smög sig fram längst
med Huskroppen iförd regnkappa
Stövlar och sydväst på huvet.
På landbacken bland gräset
Låg plastpåsen
Med två gröna
Tomma whiskyflaskor
Inuti. ..

Nästa morgon såg hon en pojk
Knappt med moppe åldern inne
Gå fram och smussla med påsen

Det sved i sinnet
Men som varje rättskaffens
Medborgare
Var hon till sist tvungen
Att ringa och meddela
Ordningsmakten
Polisen
Om sin upptäckt!

Nästa morgon
Omringades
Plötsligt
En ung grabb
När han stegade fram
till nyfikenhetens
plastpåse.

Av tre polismän som suttit
nedhukade invid liguster
häcken
Det visade sig vara ett
förskrämt Tidningsbud
Och när den pensionerade
Bankdirektören
öppnade sitt fönster
Och skådade
uppståndelsen

Klev han ut i sin
Trädgård
Rätt så förvånad
och generad
Iförd bästa morgonrocken
Förklarande sig inför
Överhögheten.

I ögonvrån kunde han se
traktens Miss Marple
Smygtittande mellan pelargonerna
Inifrån sitt fönster
på Spektaklet.

Efterföljande morgon
stod uppställt
Mot husväggen
Knutet med ett rep
Som gick upp till
Ett fönster i andra våningen
En stor vit ny
Skinande plastkasse
På den stod skrivet med stora
Svarta bokstäver

STÖR EJ !
LANGNING PÅGÅR.


Lugnet återställt
Och friden åter lägrad
I den lilla Staden
För vad vore en Demokrati
Om ingen bryr sig om den?

Tacka nyfikenhetens plastpåse
för det.

Bäste vän
Och nu har även Du
kikat in till denna för
-förgångna historia!





























Fri vers av Sefarge VIP
Läst 264 gånger och applåderad av 6 personer
Publicerad 2014-10-11 12:01



Bookmark and Share


    ej medlem längre
jag hade nog uppskattat den här ännu mer om den var skriven som prosa. här känner jag att radbrytningarna tar snarare än ger något.
2014-10-15

  gunnnar nylund VIP
Kul vetja... roligt skrivet!
2014-10-12

  i af apa
mycket mycket bra!!!
2014-10-11

    ej medlem längre
Ha ha ,mycket bra detta!
2014-10-11

  Valter Örn VIP
Vilket fint och humoristiskt bildspråk! Man ser hela storyn framför sig som i en kortfilm. "Miss Marple" synar kanske andra "cases" på bygden och som kan ge stoff till nytt berättande.
2014-10-11

    Lars Gullberg
Du har ett väldigt fint berättar/bildspråk. Här finns stoft till novell/roman

Applåder


2014-10-11
  > Nästa text
< Föregående

Sefarge VIP