Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Nyfikenhet och vilja att söka bättre förstå vad som pågår är en metod och ett tankesätt som gäller oavsett om det handlar om stora eller små ...


Nyfikenhet är ofta en egenskap som ...

... är väsentligt effektivare
att använda sig av
när det kommer till möten
med personer
som beter sig rent ut sagt
upprörande, irriterande
och eller oförskämt
eller i hela sin attityd
och framtoning känns
blott bara enerverande ...

Genom att istället för
att låta adrenalinet rinna till
och släppa reptilhjärnan fri
att härja som den vill ...

... visa nyfikenhet
genom att be personen i fråga
förklara hur den tänker
och vad den egentligen menar ...

... även om det kanske 
tarvar att man får fortsätta fråga
i flera olika steg
innan man når pudelns kärna ...

... så gör nyfikenheten
vi visar på
istället för att gå igång
på högsta försvars- och attack-nivå
att såväl vi själva bättre förstår
samtidigt som den interaktiva processen
leder till insikt som förändrar 
tankemönster och attityd
även inom den vi irriterat oss på ...

Min erfarenhet
är att i minst nio av tio fall
så leder nyfikenheten till
att såväl jag själv
som den som orsakar min irritation
inte bara mycket bättre mår efteråt
utan oftast finner ut 
att vi har så mycket lättare
att umgås med varandra sedan 
jämfört med förut ...




Övriga genrer (Pastisch/Hommage) av Peter Stjerngrim VIP
Läst 217 gånger och applåderad av 15 personer
Publicerad 2015-04-19 09:35



Bookmark and Share


  P-E-H
Instämmer i tidigare applåder och hyllningar.

Visst skulle världen bli en bättre plats att leva på om alla följde denna förträffliga lära. Att rikta sin nyfikenhet mot sin nästa, personen bredvid honom och henne och därefter vidare till nästa.

Att lyssna och fråga innan man bedömer och talar.
2015-04-20

  Carl Mikael Fäldt
Ja!

Jag ansluter mig till föregående kommentator;)

"The world would be such a kind Place to live and die in"/( Hans Kristian) citat-nota bene!

Kommentaren innehåller i sig kvaliteten av att uppskatta de som uppskattar dig-min vän!
2015-04-20

  Hans Christian
Stående Applåd! Dock inte lätt att alltid tillämpa! Tom jäkligt svårt om du ursäktar språket.

Om det funnes fler som du Peter…the world would be such a kind place to live and die in.
2015-04-19

  Carl Mikael Fäldt
Ja min vän!

Vi måste fatta något av den andre!


Vilket du gör-unikt nog!

Mike
2015-04-19
  > Nästa text
< Föregående

Peter Stjerngrim
Peter Stjerngrim VIP