Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 

Att välja nykterhet

Det tog lång tid att komma hit, hit till platsen där jag är idag. I sängen med en kopp te, klassisk musik och ett inre lugn. Även om ångesten från fyllan för några dagar sedan ständigt bankar inombords så är jag lugn. Jag har bestämt mig för att leva ett nyktert liv. I alla fall för ett par månader. Sedan kanske jag kan ta ett eller två glas vin av den enda anledningen att det är gott. Inte för att tillfredställa min inre oro, rädsla och ångest. Inte för att få fram min sociala sida som jag egentligen inte trivs med.
Jag är inte en översocial människa även om jag alltid velat vara det. Jag tycker inte om att umgås med människor, det suger ut all min energi och får mig att vilja krypa in i ett hål och gömma mig i några veckor.
Jag blir så arg på mig själv när jag tänker tilbaka på alla år av ångest där jag desperat försökt tvingat fram den här sidan av mig själv som egentligen inte finns.
Hur förbannat mycket alkohol jag systematiskt hällt i mig, hur jag gjort bort mig, hur jag sakta drivit mig själv in i ett helvete som jag egentligen inte trivs med.

Jag blir så ledsen när jag idag, vid 25-års ålder inte vet vem jag är. Jag har under så många år låtsas vara någon annan att jag inte längre vet vad som är rätt eller fel. Det känns som att jag gömt mig själv i en låda, skämts och önskat att jag var någon annan. Hur sjutton hittar man tillbaka till sig själv genom 15 år av total självförnekelse. Vem är jag?

Jag börjar med att tänka på situationer jag är bekväm med UTAN alkohol. Jag är bekväm nu, hemma med en kopp te och klassisk musik och min sambo. Jag är bekväm med min familj. Jag är bekväm på långa promenader. Jag är bekväm när jag handlar mat. Jag är bekväm när jag är själv.
När är jag inte bekväm och alltid har druckit för mycket? Tillställningar med för mycket folk. Även om jag känner alla där måste jag ha alkohol för att orka vara social, ha saker att prata om och inte stå för mig själv i ett hörn. På fester. På krogen.
Jag kan i alla fall utesluta att någonsin besöka ett mingel, en fest eller en krog igen.
I så många har har mitt liv dock handlat om mingel, fest och nattklubbar. Jag lever på något sätt kvar i det livet i mitt huvud trots att jag aldrig festar längre, jag har trott att jag gömt undan en del av mitt liv som jag egentligen saknar men inte får ha. När det egentligen är tvärtom. Jag måste hitta tillbaka till MITT liv där dessa delar inte finns med.

På något sätt är jag rädd. Det känns som att jag har kommit på mig själv med att vara någon jag inte är och nu måste jag bearbeta det här. Hitta den jag är längst ner under alla lager av påhittade utklädnader.

Jag är så trött. Jag är så utmattad. Jag glömmer allting hela tiden, min hjärna funkar inte som den ska känns det som.

Men jag kan inte göra mer än det jag gör nu. Bearbeta den sorg jag känner och avstå från alkohol. Välja ett liv i nykterhet och klä av mig alla lager av påhittade karaktärer.
En dag kommer jag att veta vem jag är men tills dess är det okej att vara rädd, förvirrad och ganska trött.
Övriga genrer av youngandbeautiful
Läst 204 gånger och applåderad av 6 personer
Publicerad 2015-05-01 19:46Bookmark and Share


    ej medlem längre

Dina rader är så bekant för mig...

Fint uttryck
2019-01-07

  tehdog
heja du!
2015-05-01

    ej medlem längre
Fantastisk text om mångas vardag med alkohol som sin största fiende.
Log många gånger igenkännande. Både åt det kloka och förnuftiga men även ibland när jag i texten såg mina gamla välkända missuppfattningar av vad som kom först: Hönan eller ägget.
Förbannat stor applåd för den bästa text jag läst idag.
2015-05-01
  > Nästa text
< Föregående

youngandbeautiful