Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Med viss dysterhet

Med viss dysterhet i sinnet ser jag ut genom fönstret. Det är en isig, blåsig och regnig dag i början av maj. Jag längtar efter sjösättningen, med vilken det krånglar i år. Det ruvar av otålighet i mig. Jag längtar efter att kunna få segla.
Fast – å andra sidan – tänker jag, är det ju futtigt av mig att liksom bli deppig av lite skitväder och av att en sjösättning ännu inte blivit genomförd.
Finns något mer världsligt. Jag sitter ju i ett varmt hus fullt av mat och dryck. Och bredvid mig sitter min älskade hustru djupt försjunken i sitt läsande.
”Vill du ha en kopp frågar jag?” Hon nickar utan att flytta blicken från läsningen.
Vi dricker vårt kaffe. Och min blick söker sig återigen ut i majkylan. Och om blickar kunnat sucka. Samtidigt som jag ju vet att det sjunger av maj därute och att jag kan se att det grönskar och blomstrar.
Så vad är det som stör mig.

Jag har just än en gång läst Fridtjof Nansens ”På skidor över Grönland”, där författaren skildrar sin expeditions strapatsrika färd över Grönlands väldiga och då outforskade inlandsis (en sådan som täckte bl.a. Skandinavien till inför drygt bara 10.000 år sedan). Han skildrar också sitt första möte med de östgrönländska människorna, inuiterna, eskimåerna. Året är 1888.
Nansen skriver (i översättning av Magnus K:son Lindberg):
”Det var tungrott för dessa människor att komma till handelsboden – en sådan resa tog flera år. Men så fick de ju inte heller så ofta anledning att förköpa sig på allsköns onödigt skräp, som vi ju så ofta gör i våra butiker”.
För 125 år sedan hade Nansen insikt. Man kan undra vad han hade sagt idag. (Han levde till 1930 och erhöll bl.a. Nobels Fredspris för sina humanitära internationella insatser).

Vad säger vi som lever idag, anno 2015, om vår alldeles uppenbara överkonsumtion?
”Konsumera ännu mera!” säger vi och reser busslassvis till diverse Konsumtionsstationer i landet.

Till min hustru säger jag:
”Skall vi göra en maskros-sallad idag?”
Reser mig och går ut i regnet.
Sjösätta kan man ju göra en annan dag.
Och, minsann, sjunger inte rödstjärten nu, just anländ ifrån Afrika.




Övriga genrer (Kåseri) av Ingmar Hård VIP
Läst 205 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2015-05-04 11:39



Bookmark and Share


  Minkki VIP
vad fint att leva i så ren natur att man kan plocka sig en maskrossallad i sällskap av en långväga resenär som flugit naftafritt. Sura dagar kommer och går, de är nu sådana. Tack för en humörhöjande text!
2015-05-13
  > Nästa text
< Föregående

Ingmar Hård
Ingmar Hård VIP