Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Bara lite tankar kring det existentiella ...


Alla som vi uppfattar som onda ...

... är inte onda ...

Å andra sidan
är alla som 
vi uppfattar som goda
inte heller goda ...

Allt handlar om sammanhang
och beroende av situation
men dessutom
av individen själv som person ...

Sanningen är nog den
att ingen är rakt igenom ond
jämväl så ej heller 
rakt igenom god ...

En sanning 
med vilken
vi har ack så svårt
att bli vän ...

Icke att förglömma
förskjuta, blunda bort
och undangömma
är också det här ...

- Vägen till helvetet
är många gånger
beströdd med 
goda föresatser ...

Tyvärr finns det
existenser
vilka i grunden
till sin natur
är intet annat än onda
och som njuter
av att se andra lida ...

En oftast förskjuten sanning
vi mer än gärna
i all vår strävan
efter godhet och likvärdighet
för vår inre sinnesfrid i allmänhet
och
för andras uppfattning om oss själva
i synnerhet ...

... ständigt finner
nya sätt och vis
för att kunna bestrida ...

Nej, livet 
är sannerligen
så som det är oss givet
inte alltid så lätt att leva ...

... Likväl
är det heller ingen
som utlovat något annat ...

Men jag väljer
lik förbannat

att fortsätta fånga ljusglimtar
varthän jag dem än finner 
genom att försöka 
filtrera min uppmärksamhet
så att jag inte missar dem
innan de väl försvinner ...

Och när det synes 
som om de ej
behagar dyka upp
på de vägar
jag vanligen brukar vandra ...

... så ser jag till
att skapa förutsättningar
som ökar sannolikheten
för att de ska kunna 
komma till och bli
nya ljusglimtar
för någon eller några andra ...

Ty det i sig
blir till en ljusglimt
även för mig ...




Övriga genrer (Pastisch/Hommage) av Peter Stjerngrim VIP
Läst 319 gånger och applåderad av 15 personer
Publicerad 2015-05-05 08:38



Bookmark and Share


  Carl Mikael Fäldt
"It.s a crack in Everything-that.s how the light gets in" (Leonard Cohen)

En brandfackla vilken snarast framstår som en välgrundad hörnsten till en känsla av meningsfullhet!

Tack Peter!
2015-05-06

    ej medlem längre
Så fint att läsa detta! Särskilt de sista styckena.
2015-05-05

  P-E-H
Gillar dina kloka ord här. Särskilt delen om ondska och godhet i början.

Jag brukar tänka att det inte finns någon godhet eller ondska alls. Människan är varken god eller ond i naturen. Självklart finns det gärningar som är svåra att förklara med annat än "ondska"... men tittar man riktigt nära på dessa gärningar så kan man väldigt många gånger se att det inte handlar om ondska utan istället om sjukdomar, sociala missanpassningar osv.

Självklart måste vi göra allt, allt vi kan för att hindra dessa gärningar ändå....

Att leta efter ljusglimtar är en mycket, mycket god livsfilosofi.
2015-05-05
  > Nästa text
< Föregående

Peter Stjerngrim
Peter Stjerngrim VIP