Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Three Little Swans (P.Näver)

~*~

They all came, as the crane
brought soft light at bedtime,
in a fragrant night of spring
That aetherial bane
as straight as an arrow's line
they followed yesteryear akin;
if driven by habit, instinct or wont
I do not know, I just saw three swans


Into the far distance, they disappeared
all within the next minute
at the descending sunglow yonder
Perhaps they had reached and glared
their journey's last route
upon the dreamblue wildlake shore there?
My longing from pathways and places
went away with three swans' evening graces...


For faith and for hope
and for love's ardour
three snowwhite ports I have found;
the course which lopes
towards life's or death's door
in the tranquility of space is gone;
My longing in the twilight dreamt,
of the heart in its homelessness content


My worry was stilled then
and all of my yearning
a guest in the eye of a star
From being troubled and bewildered
unto the coast of the evening
I walked under the heavens high up far...
My soul carried eternity's seed sawn
as clear as the three snowwhite swans

 


De tre svanorna

De kommo, när tranan
bar ljus i säng,
en doftande kväll om våren.
Den luftiga banan
så rak som en sträng
de följde som förr om åren;
om burna av drift eller vanor,
jag vet ej, jag så blott tre svanor.

I fjärran de svunno
med nästa minut
vid dalande aftonbranden.
Måhända de hunno
sin resas slut
vid drömblåa vildsjöstranden?
Min längtan från stigar och ställen
drog bort med tre svanor i kvällen...

För tron och för hoppet
och kärlekens glöd
tre snövita hamnar jag funnit;
det hetsande loppet
mot liv eller död
i rymdernas ro försvunnit;
min längtan i skymningen drömde,
att hjärtat sin hemlöshet glömde.

Min oro blev stilla
och all min lust
blev gäst i en stjärnas öga.
Från ve och villa
mot kvällens kust
jag gick under himlar höga..
Min själ bar det evigas anor
så klart som tre snövita svanor.

 

(Pälle Näver 1897-1986)

L Patrik W Johansson english version 24-26 Jun 2015

(plus some polished additions 7 Jul)

 

Dikter av Pälle Näver:

http://stenberga.nu/Society.aspx?societyId=7&pagesId=36

Dikterna översatta till engelska:

http://stenberga.nu/Society.aspx?societyId=7&pagesId=115

Pälle Näver sällskapet där det omnämns:

https://sv-se.facebook.com/pages/Pälle-Näver-Sällskapet/786506191363055

 




Övriga genrer (Översättning) av L Patrik W Johansson VIP
Läst 556 gånger och applåderad av 6 personer
Publicerad 2015-07-07 21:58



Bookmark and Share


  Thomas Widemark
Instämmer med ResenärGenomLivet.
Mycket vackert båda versionerna!
2015-08-04

  ResenärGenomLivet VIP
Mycket vackert, båda versionerna...
2015-07-09

  Eva Helene VIP
Tacknämligt detta!
2015-07-09

  Yrre VIP
Oj så fin!!
2015-07-08

  Bibbi VIP
Så fint.
2015-07-08
  > Nästa text
< Föregående

L Patrik W Johansson
L Patrik W Johansson VIP