Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Tackar Gud för det jag har!

Landet var Sverige och religionen var Islam.
Killen bodde i en förort utanför Stockholm.
Han var ganska ensam, hans namn var Hammam.
Han drömde sig bort när inget där var tamam.
Folket omkring honom påstod att det mesta där var haram.

Han levde ett mörkt liv i sin lilla lägenhet.
Han skrev massa låtar i sin ensamhet.
Han behärskade språket men han passade ändå inte in.
Han pratade politik men ingen ville lyssna på hans ''skit''
Han levde som alla andra men ändå var han konstig.

Och en dag hände en grej som förändrade hans liv.
Tvåan i Rinkeby skulle aldrig mer vara sig lik.
Det var första gången han fick höra att han var svart.
Att han på grund av det inte kommer komma någon vart.
Att ''hans typ'' inte var välkomna i det svenska samhället.
Att han borde åka hem, att hans plats inte var i det här landet.

Han ringde ett samtal. Pratade med sin morsa.
Han frågade om sitt hemland och vem han egentligen var.
Hon berättade att det en gång var krig i hans hemland.
Att folket av hunger fick äta sten och sand.
De valde att fly, när de fick möjligheten.
Och många som dog på väg till friheten.
På jakt efter säkerhet, hamnade de här.
Det var långt innan han föddes,

Han frågade: Mamma, varför just detta land?
Hon svarade: Jag trodde jag var på väg till ett fint paradis.
Hamnade i ett land av berg, träd och is.
Där jag är annorlunda, man ifrågasatte min hudfärg.
Man provocerade min stolthet som sitter i min ryggmärg.

Mamman förklarade hur mycket hon fick kämpa för att mätta deras magar.
Hans och hans syskons, och svennelandet bara klagar.
Hon sade, gång på gång har jag faktiskt försökt.
Men allt för ofta blev jag tacklad av landets lagar.
Ville bara vara som den vita familjen i sagan.
Vill också ha miljoner för att överleva dessa dagar.

Hon fortsatte sin förklaring, hon sade:
Du kommer från en rikedom. Där det inte finns ett vi och dem.
Men livet är inte rättvist, lär dig min son.
Livet är en skola så bäst att du sköter det.
Gå ut med bästa betyget, sen kan du glömma det.
Håll huvudet högt, böj dig inte ner för vem som helst.
Ta ingen skit till vilket pris som helst.
Gör det du bör och tack Allah för allt du fått sen jag var ett barn.
För din familj och din mamma för kärleken du har hemma, säg bara Alhamdulillah.




Övriga genrer av Ahmed Bashir
Läst 289 gånger
Publicerad 2015-07-20 16:10



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Ahmed Bashir
Ahmed Bashir