Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Seglaren och vi landkrabbor...

Han kom in med båten lade till.
Vid stranden.
Seglen vajade för vinden...
Vi på stranden följde honom med blicken...
Solbränd och grann...

Nå´n sa han hade seglat jorden runt två
gånger med sin båt ensam. På sista rundan kom
han på, just då när han seglade emot Australien,
karnevalen i Rio pågår ju, han vände om, seglade
dit och var där ett tag, innan färden gick vidare
till Australien igen...

Han bytte om till badbyxor...
Solbränd bara på huvudet, hals,
händer och fötter... De andra delarna
av kroppen lyste vitare än snö... Men hans
kropp såg ju ut som en vikings måste ha sett
ut, sa vi, hans verktyg för båten. Smidig!
Inga stora upp bubblande muskler, men
de hade setts när han la till...

Så sa nå´n till honom. Så smutsiga segel du har...
Du som har en så´n fin båt borde väl ha vita
rena segel också... Han sa, till havs i solljus
klarar man inte att se om man inte får
något mörkare att vila blicken på då och
då som omväxling ögonen klarar inte
av att bara titta in i det ljusa hela tiden...
De måste få vila i det mörka!

Nästa fortsatte, så knepigt att du bara är
solbränd här och där, är du alltid fullt påklädd...
Ja, sa han, ute till havs är det ofta kallt, blåsigt,
så där behöver man vara PÅPÄLSAD även om
solen skiner och det är jättehett i land...

När han gått i land efter sista resan gjorde
Sveriges Radio en timmes program med
honom 1985... Om hans seglingar...
Jag har det inspelat på en kassett.
Spännande och så intressant att
lyssna till, det tar andan ur en...
När han berättar känns det som
om man är med på resan inte
alls sitter hemma och lyssnar...





Övriga genrer (Essä/Recension) av Ewa-Britt Nilson VIP
Läst 170 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2015-09-12 10:57



Bookmark and Share


  Lars Hedlin
tankar för din text ut i eterns värld!
2015-09-12

  lodjuret/seglare VIP
Var det månhända seglaren Joshua Slocum, vilken seglade jorden runt men som på sin sista resa bara försvann efter att ha seglat ut på havet än en gång?
2015-09-12
  > Nästa text
< Föregående

Ewa-Britt Nilson
Ewa-Britt Nilson VIP

Mina favoriter
Tillägnad Ewa-Britt