Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Och så kallar vi det utveckling och att vi lever i moderna tider ... ... Allt jag ser och känner med vissa undantag som sprider hopp här och där är splittring, stress och fullständigt obegripliga strider ...


Vart tog meningen med Julen vägen?

Liksom många andra
som här på Jorden vandra
har jag under perioder
allt vad traditioner heter
för mycket av samhällets elände klandrat ...

Kanske för
att det gått inflation
i fler än blott en tradition ...

Juletiden
är för mig
en tid av inklusion
och samhörihet
då alla konflikter läggs åt sidan
för gemensamt avnjutande
av en stund tillsammans
i den gemenskap som
skapar och är 
själva syftet med julefriden ...

Nu för tiden 
innebär juletiden
mer splittring av familjer
än vad den förenar 
och skapar samhörighet ...

Julefriden
har kommit att förbytas
i konsumtionshets
och julgransdansen
till önskelistornas 
bokslut på Julafton
där gåvor skiftar ägare
utifrån den noga 
studerade bytesbalansen ...

Saknar 
idag mer än någonsin förut
syftet med många av
äldre tiders traditioner
speciellt här och nu
i denna nalkande juletid ...

Saknar
inklusionen
och samhörigheten
där kommunikationen
närheten och delad julefrid
är det som alla bortom alla klappar
över god mat och dryck
längtat till och samlas vid ...




Övriga genrer (Pastisch/Hommage) av Peter Stjerngrim VIP
Läst 474 gånger och applåderad av 13 personer
Publicerad 2015-12-17 23:31



Bookmark and Share


  Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Den äkta barndomens jular finns där någonstans i allas vuxnas undermedvetna bortglömda som något som inte längre är,medan vi försöker "äta upp den och "dricka bort" minnet av den,för det kärleksbarn som föddes i en krubba i Betlehem och blev samhällets fiende No 1
2015-12-19

  Carl Mikael Fäldt
Julen såväl som alla andra högtider följer "nödvändigheten" att konsumera mera!

Sentimentaliteten kring julen är för mig obegriplig-då de flesta av oss skiter fullständigt i varandra!

En bättre saga kring våra traditioner efterlängtas -av mig i vart fall!
2015-12-18

    ej medlem längre
Ja så sant, julen är inte menad att man ska stressa ihjäl sig för traditioners skull.
2015-12-18

  Maud Louise
Känner igen, kan också känna en saknad! En saknad av enkel julefrid
2015-12-18

  Gisela Nordell
jag tror vi är flera som kan skriva under på det...jul är god mat,mandariner, ha det mysigt, hyacinter amaryllis och lite klappar till barnen/barnbarnen men sen räcker det och vila. Jag har också börjat med söndagen som vilodag igen och sjunga i kyrkan, en dag att träffas och vila inte städa IKEA,och bokföringen..osv stress stress hets hets hets köpa köpa köpa
2015-12-18
  > Nästa text
< Föregående

Peter Stjerngrim
Peter Stjerngrim VIP